Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Последен ден за земеделците да кандидатстват за компенсации за щетите от пандемията

21 септември 2020 15:16, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 120
Комбайн

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за компенсиране на щетите, причинени от пандемията.

Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари.

Първата Covid-мярка е бюджет 93,5 милиона лева и обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство". Право на подпомагане имат регистрирани земеделци, кандидатствали по схемите за директни плащания през тази и миналата година, фермери договори по селската програма и такива с документи са напълно пропаднали площи. По тази мярка заявления са подадени над 33 хиляди земеделци.

Близо 1 200 пък са фермерите, поискали помощ по втората ковид мярка, която обхваща всички останали направления в земеделието. Нейният бюджет е 5,5 милиона лева.

Заявления могат да се подават до края на деня, след което Фонд "Земеделие" ще направи проверка на подадените документи преди да започне изплащането на парите.

До края на деня земеделските стопани могат да кандидатстват за финансова помощ по схемата за отстъпка от акциза върху използваното гориво. Тази година бюджетът на схемата е 84 млн. лв. Ставката на литър гориво ще бъде определена по-късно на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на фермерите, уточняват от фонд „Земеделие“.

Миналата година финансова помощ получиха над 11 хиляди фермери, а от началото на прилагането на схемата до момента са изплатени общо над 330 милиона лева.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС