Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство: следващи стъпки

21 септември 2020 18:10, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 132
Европейски парламент

Излизането на Великобритания от ЕС не е краят на сътрудничеството. Продължават разговорите, за да се определи как двамата ще работят заедно по каквото и да било - от търговията до транспорта и борбата с престъпността.

ЕС и Обединеното кралство са изправени пред много от същите предизвикателства като изменението на климата и полицейското сътрудничество и имат много ползи от съвместната работа по тези въпроси.

Споразумението за оттегляне, което е ратифицирано от двете страни, обхваща защитата на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в други части на ЕС, финансовите ангажименти на Обединеното кралство, поети като държава-членка, както и граничните въпроси ( особено между Обединеното кралство и Република Ирландия) и това трябва да се приложи изцяло.

Бъдещите отношения ще бъдат част от отделно споразумение, което в момента се преговаря въз основа на политическата декларация, която беше одобрена и ратифицирана от двете страни.

 

Позицията на Парламента

В резолюция, приета на 12 февруари, членовете на ЕП призоваха за всеобхватно споразумение, което включва равни условия, които да бъдат гарантирани чрез строги ангажименти и споразумение относно рибарството.

На 29 май Дейвид Макалистър, председател на британската координационна група на Парламента, заяви в изявление: „Парламентът няма да даде съгласие за споразумение, което не включва разпоредби относно равни условия, основни права, стабилно управление и стабилна рамка за рибарството.

„Той също така счита, че пълното прилагане на Споразумението за оттегляне, подписано съвместно от британския премиер, е от решаващо значение.

На 15 юни председателят на парламента Дейвид Сасоли присъства на конференция по текущите разговори с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. След конференцията те издадоха съвместно изявление.

Няколко дни след това, на 18 юни, Парламентът прие доклад, в който се казва, че евродепутатите съжаляват, че не е постигнат реален напредък в преговорите след четири преговорни кръга и че разликите остават значителни.

На 11 септември координационната група на Обединеното кралство и лидерите на политическите групи излязоха със загриженост относно предложения от Великобритания законопроект за вътрешния пазар и настояват за пълно прилагане на всички разпоредби на Споразумението за оттегляне, включително Протокола за Ирландия / Северна Ирландия. По отношение на преговорите в изявлението се казва, че Парламентът продължава да се ангажира с амбициозно партньорство с Обединеното кралство.

 

Какво ще обхваща бъдещото споразумение за отношения

Въпросите във всяко споразумение за бъдещи отношения варират от обмена на стоки и услуги до околната среда, научните изследвания, образованието и т.н.

Едно от ключовите преговори ще се отнася до условията и принципите за бъдеща търговия, включително въпросите за възможните тарифи, продуктови стандарти, равни условия, риболов, зачитане на основните права и начини за разрешаване на спорове.

 

Граждани

Правата на гражданите са защитени от споразумението за оттегляне. Гражданите на ЕС във Великобритания и британците в ЕС имат право да продължат да живеят и работят там, където са сега. Тази тема ще остане ключов проблем за Европейския парламент, например по отношение на свободата на движение и здравното покритие за гражданите на ЕС във Великобритания. Евродепутатите следят отблизо как се прилага споразумението за оттегляне.

 

Времева скала

Съгласно споразумението за оттегляне има преходен период до края на декември 2020 г. По време на преходния период Обединеното кралство има достъп до единния пазар и е предмет на законодателството на ЕС, въпреки че вече не може да формира нови закони на ЕС.

Целта е да приключим разговорите преди края на преходния период.

Ако до края на преходния период не бъде постигнато споразумение, Великобритания ще търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация.

 

Как работят преговорите

Бившият комисар Мишел Барние води преговорите от името на ЕС въз основа на политически насоки, издадени от Европейския съвет. Барние води и преговори по споразумението за оттегляне.

Членовете на ЕП могат да влияят на преговорите, като приемат резолюции, излагащи позицията на Парламента. Парламентът създаде британска контактна група, водена от германския член на ЕНП Дейвид Макалистър, който е председател на комисията по външни работи, за връзка с преговарящия от ЕС Барние и координация с участващите парламентарни комисии.

Всяко споразумение може да влезе в сила само ако бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета. За разлика от споразумението за оттегляне, също така е възможно споразумението за бъдещи отношения също да трябва да бъде одобрено от националните парламенти, ако се отнася до компетенциите, които ЕС споделя с държавите-членки. Освен това ще трябва да бъде одобрен от Обединеното кралство.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net