Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен чества 112 години Независима България

22 септември 2020 12:49, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 499
Nezavisimost

С официална церемония на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен днес бе отбелязан Денят на Независимостта на България. Честването на 112-годишнината започна с издигане на националния трибагреник под звуците на Химна на България.

„Това е денят на българската гордост. През далечната 1908 г., страната ни възстановява пълния си суверенитет. Много пътища водят към този ден. Запалената искра още от Паисий Хилендарски и борбите за национално освобождение и обединение, за българска църква и образование. Днес си спомняме за всички онези синове на нашата родина, които посветиха живота си да ликува българският народ и да се нарече свободен и независим”, заяви в словото си по време на церемонията кметът Стефан Радев. Той припомни делата на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и много други знакови сливенски имена, които на различни бойни полета с пушка или с перо в ръка, са воювали за утвърждаването на България сред европейските нации.

,,На този ден заедно с радостта изразяваме и своите почит и преклонение и утвърждаваме синовната си памет в името на всички наши велики предци, които чрез своята саможертва ни направиха свободни“, заяви още Стефан Радев. В знак на признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Камен Костов, командирът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, народният представител Кольо Милев и граждани. Цветя бяха поднесени и от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народния представител Мария Белова.

Честването се организира от Община Сливен, в партньорство с Център за подготовка на специалисти - Сливен.

Снимки

 NezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimostNezavisimost