Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книга за Бургас спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов"

30 септември 2020 09:44, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 149
„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“

„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ в категория „Автор на българска художествена литература“. Наградата бе връчена на тържествена церемония в двора на къща – музей „Христо Г. Данов“ в Стария град на Пловдив днес, 29 септември.

Отличената книга на Вивиана Асса връща читателя в стария Бургас и разкрива пред него един пъстър, уютен и добър свят, в който и най- страшните житейски несгоди изглеждат преодолими. „Моят Шабат“ прехвърля мост на братство и разбирателство между различните етноси в България и възкресява модел на поведение, който е от изключително значение за бъдещето на човечеството като цяло. Животът е разказан с мъдрост и деликатност, с щипка ирония и много, много светлина - носталгично съпреживяване на време, в което са живи голяма част от забравените днес човешки ценности. Авторката разгръща широкомащабно пъстро пано, в което личните истории са вплетени в историята на стария Бургас, гостоприемно събрал гърци, арменци, евреи, българи и турци.

„Моят Шабат” показва как това, което събира хората, може да бъде много повече от това, което ги разделя. Книгата представя модела на онази обществена действителност, в която различните култури и религии могат да съжителстват и да се допълват, вместо да си противоречат. На фона на ситуацията в съвременния свят връщането в миналото прозвучава изключително актуално.

„Моят Шабат” е книга, която трябва да бъде прочетена и препрочитана. Заради панорамата, която се открива и пред очите, и пред сърцето. Заради това, че без напориста дидактика припомня неглижирани морални категории и ни учи как да бъдем хора. Заради това, че показва колко силна може да бъде душата, която се радва на своите цветове и която вярва, че разделенията не са нужни никому. Книгата на Вивиана Асса, откроена в сериозна конкуренция на стойностна литература, заслужава адмирации за всичко споделено в нея, заедно с художествените си достойнства.

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 година. Престижният приз се присъжда ежегодно за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Тя е насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата - автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци и книгоразпространители.

Снимки

„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“„Моят Шабат” на Вивиана Асса спечели Националната литературна награда „Христо Г. Данов“