Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кристалина Георгиева: Световната икономика е по-добра от очакваното

02 октомври 2020 13:36, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 253
Кристалина Георгиева

Настоящото състояние на световната икономика не е толкова лошо, колкото прогнозите показаха преди няколко месеца, но кризата с Covid-19 все още не е преодоляна, каза в интервю за БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите й правителствата трябва да продължат да оказват подкрепа на бизнеса, което ще помогне на света да излезе решително от здравната криза.

Ние съветваме правителствата да подкрепят своите граждани и те могат да го направят, тъй като в момента лихвените проценти са много ниски, т.е.те имат достъп до ликвидност. В момента нуждата от подкрепа е голяма. Много млади хора останаха без работа. Виждаме ефектите от кризата върху жените и че броят на безработните жени се е увеличил. От друга страна, бедността се изостри в бедните страни и региони.

 

Финансовата подкрепа обаче не може да продължи вечно, казва Кристалина Георгиева и добавя:

„Не можем да запазим завинаги жив бизнес, който на практика фалира. Трябва да насърчаваме икономиката на бъдещето - икономика на знанието, зелена икономика и др. За света е много важно да се предприемат действия за предотвратяване на климатична криза, която може да има катастрофални последици за нас “- подчерта управляващият директор на МВФ.

Преди година, облечена в традиционна българска народна носия, Кристалина Георгиева стана 12-ият управляващ директор на една от най-мощните финансови институции в света, отговорна за стабилността на световните финанси. Нейното назначение разби много стереотипи - Международният валутен фонд се оглавяваше от жена за първи път от създаването си и тази жена идва от държава, която в продължение на много години получава финансова подкрепа от тази финансова институция. И всичко това се случи в един от най-трудните моменти за световната икономика. Кристалина Георгиева влезе в класацията на списание Time на 100-те най-влиятелни хора през 2020 г. „Искам да видя МВФ да бъде организацията, която помага на членовете си да се адаптират към бързи промени и повече икономически шокове“, казва Кристалина Георгиева.

„Това означава, че трябва да сме готови да очакваме неочакваното, да свикнем с нови ситуации и да бъдем гъвкави в действията си, за да постигнем икономически напредък към по-динамична, гъвкава, зелена и справедлива икономика“, казва Кристалина Георгиева и добавя:

„Присъединих се към МВФ по времето, когато се тревожехме, че икономическият растеж на страните е нисък, но няколко месеца по-късно те регистрираха отрицателен растеж. Светът влезе в най-тежката криза след Голямата депресия. Ето защо през последните 12 месеца имах повече безсънни нощи, отколкото през всеки друг период от живота си. "

Кои са трите най-важни неща, които Кристалина Георгиева ще запомни от този период?

„Първо, ще си спомня, че през първите седмици на новата си работа имах честта да убедя 189 държави-членки на МВФ да гарантират финансовата сила на нашата институция и да осигурят 1 трилион щатски долара. Направихме това на първата годишна среща и днес имаме капацитета да помогнем на страните, които се нуждаят от финансова подкрепа.

На второ място, МВФ никога не е правил толкова много за толкова кратък период от време - ние предоставихме подкрепа за 81 държави, повечето от които нямат достъп до финансови пазари, което означава, че милиони хора биха пострадали, ако МВФ не се намеси. Ще си спомня годината с едно от най-необичайните послания на МВФ към неговите членове: Правете разходи, но пазете фактурите, за да покажете отговорност на своите граждани!“

Източник: БНР
Снимка: Facebook / @KristalinaGeorgieva