Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината търси баланс между интересите на всички обществени групи при изграждането на велоалеите

05 октомври 2020 15:10, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 505
Veloaley

При реализирането на проекта за изграждане на 10-километровата веломрежа в Сливен Общината се съобразява максимално с интересите на различните обществени групи, най-вече с бизнеса и неговите притеснения за достъп до обектите. Това заяви заместник-кметът Стоян Марков в разговор с представители на бизнеса в района на бул. „П. Хитов“, където се изгражда един от участъците на веломрежата.

Булевардът е един от най-широките в града, с две ленти във всяка посока, които са много широки и предразполагат към високи скорости и надвишаване на разрешената скорост в градски условия от 50 километра.

Проектантското решение предвижда отново две ленти, заедно с велоалеи и ленти за паркиране в двете посоки, за да се запази наложилата се практика да се паркира в района. С разчертаването на булеварда ще се предвиди достатъчно разстояние, което ще позволява на автомобилите да се разминават в едната посока при нужда.

„Основната цел на целия проект е да създаде инфраструктура за придвижване с велосипеди, което е целта в бъдеще от екологична гледна точка, от гледна точка на идните поколения и за всички нас. От друга страна, намаляването на широчината на лентите ще има дисциплиниращ ефект за автомобилистите да спазват скоростта от 50 км в час, което е по-голяма сигурност за пешеходците. Отделно, хората, които карат все по-набиращите популярност тротинетки, ще ползват велоалеята. Създават се временни неудобства, но се стараем с проекта да осигурим възможност и за паркиране на автомобили, най-вече за бизнеса по булеварда и търсим баланс между различните интереси и да гледаме към бъдещето“, каза Стоян Марков. Той допълни, че паркоместата ще бъдат съобразени със Закона за движение по пътищата и Генералния план за движение в Сливен.

Изграждането на веломрежата е част от проекта за Интегриран градски транспорт в Сливен.