Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Чудомирци“ на театър “Класика“

12 октомври 2020 09:28, Ефросина Кисьова (ПГПЗЕ "Захарий Стоянов")
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 3 години, брой четения: 1646
КЛАСИКА

Театър „Класика“ при Езикова гимназия- Сливен ще открие новия си творчески сезон на 16 и 17 октомври т.г. с премиера на „Чудомирци“. Комедията се посвещава на 130 години от рождението на Чудомир и 29-я рожден ден на средношколския състав. Представленията ще се играят на сцената на читалище „Зора“-Сливен.

• Идеята?

В тези трудни времена посягаме към творбите на писателя- карикатурист, за да се посмеем и ... да оцелеем! Хуморът е буферът, който ни спасява и събира. В общество, разкъсано от унижение и обиди, страх и безпаричие, хуморът е глътка свеж въздух.

• Място на действието?

Малък провинциален град и околностите му. В общата провинциална глухота и застоялост, сред клюкарската среда, женско любопитство и дребнотемие, се случват „събития” и „произшествия” с „оригинали”, които извикват добросърдечен смях. Дребнавостта и хитрините, надсмиването над другите, глупостта на стари и млади и „мъжкото самочувствие”, мнимата набожност и лековерността, бързата поквара са водещи в провинциалната идилия. Героите са представители на „цвета” на провинциалното българско общество от 20- те и 30-те години на миналия век, които „Чудомирци” на театър „Класика” възкресява.

Спектакълът е създаден по едни от най- популярните разкази на гениалния Чудомир(„Не съм от тях, как` Сийке”, „Убийство”, „Провинциалистки”, „Навици”) и по текстове на Соня Келеведжиева.

В „Чудомирци” оживяват колоритни герои. А смехът, музиката и танците, пъстрият, архаичен език ни връщат с носталгия в един забравен свят.

Да се посмеем заедно с героите на Чудомир и учениците от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”- Сливен, превъплътили се в техните образи.

Сценарият и режисурата са дело на Соня Келеведжиева.

Представленията ще бъдат достъпни за 150 зрители, като се спазва задължителна ковид дистанция в залата

Снимки

КЛАСИКАКЛАСИКАКЛАСИКАКЛАСИКАКЛАСИКАКЛАСИКАКЛАСИКА