Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

129 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани за седмица в област Сливен

12 октомври 2020 14:23,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 461
пандемия

В периода от 5 до 11 октомври в Сливенска област бяха диагностицирани 129 души с коронавирусни инфекции. Те представляват близо 20 на сто от всички положителни резултати от началото на епидемията досега. Ръстът спрямо предходния едноседмичен период е от 97 души, съобщиха от Областния кризисен щаб. По-голяма част от новозаболелите са на домашно лечение, 39 души са приети в болница.

Нарасналият брой на заразените се дължи на регистрирания епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“: 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал /от които 23 медицински сестри и санитари/. Всички са на домашно лечение. Към 12 октомври няма нови случаи. Изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия продължава, мерките са засилени.

През периода бяха диагностицирани трима лекари, пет медицински сестри и трима санитари. Двама от тях са от доболничната помощ. Останалите заболели са от отделение в болнично заведение. Контактните им лица са установени и карантинирани.

Под карантини от 5 до 11 октомври са поставени 259 души, като близо 63 процента от тях са били контактни, а над 35 процента – диагностицирани на домашно лечение. Останалите са пристигнали от рискови зони.

За съжаление, двама пациенти – на 61 и 69 години, изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им.

Към 12 октомври активните случаи на COVID-19 са 157. Под домашна карантина са 410 жители на областта. Очакват се резултатите от 35 проби – 16 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал и 11 контролни.

Областният кризисен щаб отново призовава гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като задължително носене на предпазни маски в закрити площи, съблюдаване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място и често миене на ръцете. Ограничаването на риска от разпространение на коронавируса е лична отговорност на всеки от нас.