Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се извънредно заседание на Общински съвет-Сливен

14 октомври 2020 13:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 3 години, брой четения: 523
Izvunredna sesiq

Извънредно заседание проведе днес Общински съвет-Сливен. С 29 гласа ,,за”, 1 ,,против” 9 ,,въздържал се”, общинските съветници гласуваха единствената точка в дневния ред, свързана с упълномощаване на представителя на Община Сливен за участие в Общото събрание на ,,Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД, гр. Сливен, което е насрочено за 20 октомври 2020 г. На него се очаква да бъде гласувано приемане на нов съдружник в дружеството - ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, а също и ,,ВиК-Сливен” ООД да получи финансиране от ,,Български ВиК холдинг” ЕАД, гр. София, в размер до 1,5 млн. лв. и за сключване на договор за заем, при условията на съгласуван между двете страни проект на договор за заем. Получените средства ще покрият безспорните просрочени задължения за ел. енергия на ,,ВиК-Сливен” ООД към ,,ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

,,Много пъти сме коментирали тежкото финансово положение на водното дружество. Към момента задълженията му възлизат на над милион и 600 хил. лв. за ел. енергия, което е сериозен риск за неговото бъдещо функциониране. С присъединяването му към ВиК-холдинга, финансовото му състояние значително ще се стабилизира и ще увеличи капитала му”, коментира гласуваното днес предложение кметът Стефан Радев. Той подчерта, че това е важна стъпка и за стартиране на дейностите по проекта за водния цикъл, който се осъществява с финансова помощ от ОП ,,Околна среда”. Там е необходимо и съфинансиране от ,,ВиК-Сливен” ООД, което ще бъде възможно със заем от Фонда на фондовете. За да бъде отпуснат обаче този заем, е необходимо водното дружество да погаси задълженията си към Басейнова дирекция ,,Източнобеломорски район” и НАП.

,,Важно е структурирането на капитала на водното дружество. Това ще му осигури достъп до значителния финансов ресурс на ВиК-холдинга. Надявам се това да е решителна стъпка за разрешаване на финансовите проблеми на ВиК-Сливен”, каза още кметът Радев.