Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии

14 октомври 2020 15:39, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 122
„Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии

„НАСЛЕДСТВО ОТ СТАРИЯ СКРИН” - ИЗЛОЖБА НА АВТЕНТИЧНИ ЖЕНСКИ НОСИИ Е УРЕДЕНА В МУЗЕЯ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ В СЛИВЕН

Изложба, която представя 20 автентични женски носии, събрани от Мариана Жекова от Сливен, е подредена в Музея на текстилната индустрия.

В изложбената зала на музея са експонирани костюми от различни региони на страната, които показват облеклото на българката от края на ХІХ и началото на ХХ век в цялото му многообразие и пищност. Представени са оригинални образци от всички видове носии – двупрестилчена, еднопрестилчена, сукманена и саяна. Разнообразни материи, сложни техники, богат колорит, уникално орнаментиране – всичко това може да се види в показаните експонати – гиздавата премяна, чрез която българката заявява своята идентичност, разказва за бита и природата, изпраща кодирани послания, изразява душевност, демонстрира познания, сръчност и умения.

Изложбата е част от събитията по повод празника на Сливен – Димитровден. Откриването е на 20 октомври 2020 г. от 17,00 часа пред Музея на текстилната индустрия при спазване на противоепидемичните мерки.

Снимки

„Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии „Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии „Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии „Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии „Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии „Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии „Наследство от стария скрин” - изложба на автентични женски носии