Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът дава наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

16 октомври 2020 14:23, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 100
Малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита при експлозия на бомба през октомври 2017 г.

Европейският парламент даде награда за журналистика в знак на почит към Дафне Каруана Галиция, малтийска разследваща журналистка, убита през 2017 г.

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“, стартирана на 16 октомври 2020 г., третата годишнина от смъртта й, ще награди изключителна журналистика, отразяваща ценностите на ЕС.

„Наградата„ Дафне Каруана Галиция “ще признае основната роля, която играят журналистите за запазването на нашите демокрации и ще напомни на гражданите за важността на свободната преса. Тази награда е предназначена да помогне на журналистите в жизненоважната и често опасна работа, която вършат и показват, че Европейският парламент подкрепя разследващи журналисти ", заяви заместник-председателят на парламента Хайди Хаутала.

 

Награда от 20 000 евро

Годишната награда от 20 000 евро ще бъде присъдена от октомври 2021 г. на журналисти или журналистически екипи, базирани в Европейския съюз. Кандидатите и евентуалният лауреат ще бъдат избрани от независима комисия.

 

Коя беше Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция беше малтийски журналист, блогър и антикорупционен активист, който докладва подробно за корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с Панамските документи. След тормоз и заплахи тя беше убита при експлозия на бомба на кола на 16 октомври 2017 г.

Недоволството от страна на властите по разследването на убийството й в крайна сметка предизвика оставката на премиера Джоузеф Мускат. Критични за пропуските в разследването, през декември 2019 г. евродепутатите призоваха Европейската комисия да предприеме действия.

Парламентът силно се застъпва за важността на свободната преса. В резолюция от май 2018 г. евродепутатите призоваха страните от ЕС да осигурят адекватно публично финансиране и да насърчават плуралистични, независими и свободни медии. Парламентът отново подчерта значението на свободата на медиите в контекста на пандемията Covid-19.

Гледайте интервюто ни на живо във Facebook за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“: https://www.facebook.com/europeanpar Parliament/