Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо ЕС иска да регулира икономиката на платформата?

16 октомври 2020 14:31, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 98
Последните 20 години бяха белязани от безпрецедентното развитие на онлайн света

Икономиката на платформата носи ползи, но и рискове. Прочетете за проблемите, които ЕС иска да реши с нови правила и решенията, предложени от евродепутатите.

Последните две десетилетия бяха белязани от безпрецедентното развитие на онлайн света - възходът на нови технологии, компании, нови начини на работа, пазаруване, резервиране на настаняване или дори поръчване на храна и транспорт. Директивата за електронната търговия, крайъгълният камък на цифровия единен пазар, беше приета през 2000 г., когато платформи като Amazon, Google и Booking.com тепърва стартираха, а Facebook, Airbnb и Instagram дори не съществуват.

Законодателството на ЕС трябва да навакса с развитието на онлайн и затова ЕС работи по нова законодателна рамка, наречена Закон за цифровите услуги (DSA), която ще определи насоки за новия онлайн пейзаж, включително онлайн платформи, за да осигури по-добра , по-безопасна дигитална среда за потребители и компании в целия ЕС.

 

Икономическото значение на икономиката на платформата

Едно от най-значимите развития през последните 20 години е възходът на онлайн платформите. Те включват онлайн пазари, социални медии, магазини за приложения, уебсайтове за сравняване на цени, както и търсачки и е трудно да си представим живота без тях.

Чрез улесняване на трансграничната търговия в и извън ЕС платформите донесоха значителни ползи за потребителите и отвориха нови възможности за европейския бизнес и търговци. Според Европейската комисия един милион фирми от ЕС вече продават стоки и услуги чрез онлайн платформи, а над 50% от малките и средни предприятия, продаващи през онлайн пазари, продават през граница.

 

Проблеми с онлайн платформата, които ЕС иска да регулира

Новите възможности обаче носят нови рискове. Европейските потребители са били изложени на нови кръгове нелегални стоки, дейности и съдържание, докато новите онлайн бизнеси се борят да навлязат на пазар, доминиран от големи платформи. Свързването на много бизнеси с много потребители чрез техните услуги и достъпа им до големи количества данни дава възможност на големите платформи да контролират и определят стандарти за важни области на цифровата икономика. ЕС иска да си възвърне инициативата за оформяне на тези области на европейско ниво и да определи стандарти за останалия свят.

 

Как евродепутатите искат да се справят с тези проблеми?

Членовете на комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите са посочили приоритетите си за това какво трябва да включва Законът за цифровите услуги:

Той следва да се прилага за компании от ЕС, както и за установени другаде, които продават на европейски потребители, както и за всички цифрови услуги, а не само онлайн платформи.

Потребителите трябва да бъдат еднакво сигурни, когато пазаруват онлайн и в „традиционните“ магазини. Това, което е незаконно офлайн, трябва да се счита за незаконно онлайн, а платформите трябва да засилят усилията си за справяне с търговците, продаващи фалшиви или опасни продукти.

Въвеждането на правило „познайте вашия бизнес клиент“ ще изисква платформи да проверяват и спират измамни компании, които използват техните услуги за продажба на опасни продукти или разпространение на дезинформация.

Потребителите трябва да имат право да бъдат информирани, ако дадена услуга използва AI и да им се даде по-голям контрол и правото да се откажат, докато целевата реклама трябва да бъде по-добре регулирана.

DSA следва да улесни навлизането на нови компании на пазара, като се справи с неконкурентната ситуация, създадена от големите цифрови играчи, които в момента определят правилата за своите потребители и конкуренти. Предложените правила биха попречили на големите платформи да действат като „вратари“ за достъп до пазара.

Правилата трябва да осигуряват яснота и насоки за справяне с незаконното и вредно съдържание онлайн.

 

Предистория и следващите стъпки

През януари Европейската комисия обяви плановете си да предложи нов Закон за цифровите услуги към края на 2020 г. Комисията по вътрешен пазар, правни въпроси и граждански свободи вече подготви препоръки за Комисията по различни аспекти на закона. Тези препоръки ще бъдат обсъдени и гласувани от Парламента по време на пленарната сесия от 19 до 22 октомври.