Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Почитателите на класическата музика в Ямбол ще се насладят на концерт на проф. д-р Ромео Смилков, пианист и музиколог

16 октомври 2020 14:56, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 108
Покана за концерт

На 24 октомври, събота, от 11:00 часа почитателите на класическата музика в Ямбол ще се насладят на концерт на проф. д-р Ромео Смилков, пианист и музиколог, в Културно-информационен център „Безистен“.

Програмата включва „Първи рецитал - Вариации за клавир“ от Моцарт.

Наследството на един от най-ярките инструментални виртуози на XVIII век и гениален композитор Волфганг Амадеус Моцарт в жанра на клавирните вариации е уникално. В него се оглежда богатата традиция на импровизаторското концертно изкуство. От оцелелите до наши дни 15 вариационни цикъла публиката може да проследи еволюционното „извисяване“ в клавирната стилистика, проследявайки пълна поредица, разгъната в хронологичен ред. В „Първи рецитал“ ще звучат вариации от ранните години на Моцарт (от периода 1766 – 1778 година).

Концертът е организиран от Община Ямбол и е безплатен за зрителите.

Музикалната проява е посветена на 265-та годишнина от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт Моцарт и на 60 години от рождението на самия музикант.

Проф. д-р Ромео Смилков е роден на 7 юли 1960 година в Чирпан. Завършва Държавна музикална академия, сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София при проф. Люба Енчева и проф. Милена Моллова.

През 1986 година специализира в майсторски клас на проф. Вера Горностаева.

Работи в 5 музикални институции: Средно музикално училище - Стара Загора; Националната музикална академия - София; Средно музикално училище - Пловдив; Нов български университет - София. Преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив от 2008 година.

Проф. д-р Ромео Смилков е лауреат на наши и международни конкурси. Концертира в България и в 16 страни от Европа и Азия – над 900 концертни изяви (солистични и партниране с камерни и симфонични оркестри). През 2016 година поднася на публиката „Рецитал „Клавирни вариации“ от „Виенския период“ (1781-1791 година) на Волфганг Амадеус Моцарт (първо цялостно концертно изпълнение).

За концерта зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ ще бъде запълнена до 50% от капацитета ѝ от седящи места и при спазване на изискванията за физическа дистанция от 1,5 метра, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването. Зрители без предпазни маски няма да бъдат допускани в залата.

Снимка: Община Ямбол