Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво е интелигентен дом и защо е необходим

19 октомври 2020 10:00, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 3 години, брой четения: 642
Fibaro control panel

Какво е умен дом

Интелигентният дом е комплекс от решения за автоматизиране на ежедневните дейности, които ще ви избавят от рутината. Тук има домакински уреди - от роботизирани прахосмукачки до устройства, контролирани от смартфон и системи, които контролират всичко, което се случва в жилището.

 

По същество това е история за подобряване на качеството на живот. Комфортът се състои от малки неща, а интелигентният дом ще се погрижи за всички малки неща. Ако сте се събудили през нощта и сте отишли в кухнята за чаша вода, не е нужно да се разхождате из тъмен коридор в търсене на ключа: светлината ще се включи автоматично. Някога притеснявали ли сте се, че не сте изключили ютията или телевизора си? Без тревожни мисли: просто изпратете команда от смартфон си до смарт контакт и той ще изключи устройството, което се захранва от него.

 

Защо изобщо е необходимо

Всичко е очевидно: за да направите живота си по-лесен и по-добър. Интелигентният дом е спокойствие и значителни спестявания.

 

Да започнем със спокойствието. Ако притеснението за всичко на света е нещо обичайно за вас, интелигентният дом ще ви помогне да се отървете поне от тези притеснения, свързани с вашия апартамент. Страхувате ли се, че работещата пералня се е повредила след като сте излезли от къщи и е наводнила съседите отдолу? Нищо притеснително. Ако наистина тече, сензорът за течове веднага ще ви информира за това.

 

Изводът е, че се тревожите по-малко и освобождавате мозъка си от ненужно мислене. Можете да проверите как е у дома по всяко време, използвайки вашия смартфон.

 

Сега за спестяванията. За мнозина това предимство на умен дом със сигурност ще изглежда съмнително. Вземете същия интелигентен контакт - той може да проследява колко енергия консумира устройството, свързано към него. В резултат на това можете да изчислите най-ненаситните устройства и да спестите много при плащане на сметки. И е трудно да си представим колко пари ще спестите, ако сензорът за течове информира за началото на наводнението навреме.

 

Като цяло интелигентният дом е начинание, което напълно се оправдава. Животът без излишни притеснения струва много повече от няколко сензора и контакти.