Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Шести фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец"

06 декември 2010 13:26,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1144
снимка

Под патронажа на областния управител на Област Сливен г-н Марин Кавръков, Шестият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец се превърна в голямо музикално събитие за гражданите на град Сливен. Защото, в два поредни дни на 4 и 5 декември в храм „Света Богородица” се събраха елетните хорови състави на България ог градовете, Сливен, Пловдив, Ямбол, Габрово и София – смесен хор „Славянски звуци” посветили любов и творчество на тази уникална музика. Защото, това е преклонение към делото на Николай Триандафилов Сливенец, роден и творил в град Сливен, и направил епохална крачка в българската църковнопевческа практика, като е издал в средата на XIX век първите църковнопевчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания до тогава в богослужението старогръцки език.

Отново смесен хор „Добри Чинтулов” под диригентството на Методий Григоров показа висока певческа класа и брилятност в своите изпълнения. Това създаде по неповторим начин празнична атмосфера в навечерието на Коледните и Новогодишните празници.

Организатор на музикалната проява е НЧ „Зора”, град Сливен.

В посланието си Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий най-сърдечно благодари на участниците и гостите на фестивала, като посочи, че сливенската общественост има духовна потребност от тази музика и „показател за това е препълнената зала в храм „Света Богородица” .

Гости на фестивала бяха народният представител Диян Червенкондев, областният управител Марин Кавръков и заместник областният управител Христо Карабекиров.

 

Снимки

snimkasnimka