Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пловдив гостува на Велико Търново с изложба, посветена на Европейска столица на културата

05 ноември 2020 17:56, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 131
Изложба

6 години след като беше избран за Европейска столица на културата, с изложба Пловдив ще напомни най-емоционалните и запомнящи се моменти от програмата през 2019 г. Между 9 и 23 ноември експозицията ще гостува в историческата и духовна столица Велико Търново. Тя ще може да бъде разгледана пред входа на Летния театър в парк „Марно поле“. По този начин всички граждани и гости на града ще имат възможност да се върнат към спомена за първата българска европейска столица на културата.

В ретроспекцията са включени кадри от откриващия спектакъл, фестивала на светлините за Деня на Европа, изложбата „Изкуство на свободата“ с парчета от Берлинската стена, мащабния спектакъл „Одисей“ на Драматичен театър, Пловдив, изложбата „Дим. Истории за тютюна“ и т.н. Богатата програма на Пловдив 2019 включваше повече 500 събития от всички жанрове и сфери на културата, насочени към най-разнообразна публика в града, региона, страната и чужбина.

Общо 26 пана представят в хронологичен ред малка част от акцентите в календара. Кадрите са уловили част от емоцията на фестивали, концерти, работилници, изложби, гостуващи продукции, които преобразиха Пловдив и изградиха международния му образ като динамичен културен център.

Ретроспекцията припомня момента, в който Пловдив бе избран за първата в България Европейска столица на културата. В процеса на подготовка за важната година на титлата, екипът и партньорите на проекта успяха да приобщят към програмата повече от 5000 артисти и над 1000 културни организации.

Пловдив беше представен под мотото „Заедно“ на десетки международни форуми и споделен от световни медии като CNN Travel, New York Post, Lonely Planet и др. Експозицията е била организирана от общинска фондация „Пловдив 2019“ и гостува на Велико Търново със съдействието на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ към местната община.