Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Модернизирането на фермите със средства от ПРСР обсъди зам.-министър Боянова с животновъди

08 декември 2010 10:54,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1006

Възможностите за модернизиране на животновъдните ферми, които предоставя Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. (ПРСР), обсъди заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова с представители на бранша и експерти от МЗХ. Сред основните въпроси, които животновъдите поставиха за обсъждане, бяха сроковете за разглеждане на подадените до момента проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР както и условията за кандидатстване по т.нар. гарантирани бюджети.

„Всички кравеферми от втора и трета група трябва да достигнат стандартите на ЕС до края на следващата година. Затова е изключително важно фермерите да се възползват в максимална степен от възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони”, подчерта зам.-министър Боянова. Тя обясни, че с тази цел се предвижда да бъде комбинирана държавната помощ за за производство и съхранение на сурово мляко с кандадатстването по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Фермерите ще имат възможност да ползват инвестиционен кредит от Държавен фонд «Земеделие» на референтен лихвен процент, след което трябва да попадат проект по ПРСР. В допълнение към европейската субсидия животновъдите ще получават надбавка, която варира между 10 и 25% в зависимост от вида инвестиции и местоположението на животновъдните обекти, както и от това, дали кандидатите за подпомагане отговарят на условията за млади фермери.

По мярка 121 «Модернизиране на земеделските стопанства» са предвидени средства за инвестиции по т.нар. Нитратна директива например за изграждане на торосъбирателни инсталации и торохранилища в животновъдните ферми.

Собствениците на кравеферми от първа група не са изключени от Програмата, подчерта Боянова. Те могат да кандидатстват с проекти за обща конкурентоспособност по условията на извън гарантираните бюджети на мярка 121, както и да подават проекти по Нитратната директива. След одобрението на шестото изменение на ПРСР от Генерална дирекция «Земеделие и развитие на селските райони» на Европейската комисия, ще бъдат осигурени допълнителни средства и за такива проекти.

Представителите на животновъдния сектор поставиха пред зам.-министър Светлана Боянова и проблема с липсата на свободни мери и пасища. Като възможен вариант за решение на този въпрос беше посочено участието на фермерите в търговете за отдаване под наем и аренда на земи от Държавния поземлен фонд, както и сключването на договори с общините за ползване на земи от общинския поземлен фонд. На срещата беше подчертано, че земеделските стопани могат да се възползват и от възможностите за продажба на земята с неземеделско предназначение в рамките на бившите стопански дворове.