Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Бойко Борисов участва онлайн в срещата на върха, провела се в Берлин

10 ноември 2020 16:41, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 181
Бойко Борисов

Има много символи в Съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес. Това е първият съвместен домакин на държава-членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение на нашия силен ангажимент за развитието на региона. "Това заяви премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово при откриването на срещата на върха в Берлин на 10 ноември.

Българският премиер припомни, че страната е приела поканата за съвместно домакинство на инициативата през 2020 г. по време на срещата в Познан през юли 2019 г.

Бяхме убедени, че подобен ход е естествено продължение на постигнатото по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и в същото време - 15 години след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Солун, България донесе темата за европейската перспектива на региона отново на дневен ред ", каза премиерът Борисов на лидерите.

Премиерът подчерта, че днешният форум е белязан и от глобалната пандемия на COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, оспори основите на националните системи за здравеопазване и социални грижи, но разтърси и нашите ценностни системи.

"Тази пандемия промени дълбоко и необратимо живота и съдбите на хората на местно, регионално, национално и глобално ниво", каза Борисов.

По думите му, независимо от предизвикателствата, София и Скопие са обединили усилия, за да изпълнят поставените цели и приоритети на съвместното председателство. Българският премиер посочи подобряването на свързаността във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, дигитална, свързаност между хората с акцент върху младежта, образованието, сигурността.

Стартирането на общ регионален пазар и Зелена програма в Западните Балкани и други инициативи, допринасящи за по-добро сътрудничество и разбирателство в региона, също са от ключово значение, каза Борисов.

„За нас в рамките на Берлинския процес е важно да обърнем специално внимание на развитието на инфраструктурната свързаност в региона, тъй като това е кръвоносната система на Балканите, чрез която живеят както бизнесът, така и гражданите“, каза премиерът Бойко Борисов и добави че свързаността във всичките й аспекти е от съществено значение за региона, защото ще го направи по-силен и по-конкурентен.

"Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които емигрират с бързи темпове и ще търсят адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения. " Добави Борисов.

Пред лидерите министър-председателят посочи, че като съвместен домакин на Берлинския процес, България се движи от желанието си да помогне на страните от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и да укрепи добросъседските отношения, регионалните сигурност и сътрудничество, които стават още по-важни на фона на общи предизвикателства.

Премиерът Борисов благодари на германския канцлер Ангела Меркел и премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за активното им участие във важния форум днес.

***

Срещата на върха на страните от Берлинския процес се състоя на 10 ноември в София. Домакин беше съвместно от българския премиер Бойко Борисов и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. Срещата се проведе чрез видеоконференция.

По време на разговори с президента на ЕК Урсула фон дер Лайен премиерът Бойко Борисов заяви, че европейската перспектива за Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет.

Външните министри вече бяха провели разговори под съвместното председателство на София и Скопие. По време на срещата главният дипломат на Германия Хайко Маас беше категоричен, че се работи активно по следващата стъпка в разширяването на Европейския съюз, но че интересите на всяка държава трябва да бъдат защитени.

Срещата на лидерите на Берлинския процес е последното събитие в календара на тазгодишното Съвместно председателство на Република България и Република Северна Македония.

Срещата на върха в София е седмата среща на високо ниво от създаването на формата през 2014 г., но в същото време е първата по рода си. За първи път в историята на Берлинския процес има съвместен домакин между държава-членка на ЕС и държава от Западните Балкани.

Настоящата среща на върха се основава на постиженията от предишните шест срещи в този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и потвърждава ролята на Берлинския процес като важен фактор за оптимизиране на регионалното сътрудничество в светлината на европейското перспектива на страните от региона.

България прие отговорността тази година да бъде домакин на процеса съвместно с Република Северна Македония като естествено продължение на усилията на страната ни по време на подготовката и председателството на Съвета на ЕС за подкрепа на интеграционния процес на Западните Балкани и постигане на стабилност, мир и просперитет в региона.

Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев приветстваха от София останалите участници във видеоконференцията, включително лидерите на Западните Балкани, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, министър-председателите на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Словения Янез Янша. На срещата на високо равнище присъстваха и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Йозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархей и генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) Майлинда Брегу, както и представители на CEFTA, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO).

Ключов успех на съвместния домакин на Република България и Република Северна Македония е подготовката на двете декларации - за Общия регионален пазар и Зелената програма, изготвени със силната подкрепа на Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество , CEFTA и партньорите. Очаква се декларациите, целящи допълнително привеждане на региона в съответствие с нормите и стандартите на ЕС, да бъдат подписани онлайн по време на среща на върха в София от лидерите на Западните Балкани.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, стартирана от германския канцлер Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора , и Косово, както и Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Идеята на Берлинския процес е да допълни и подкрепи процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е фокусирана в три основни области: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност. Целта на инициативата е да създаде благоприятни условия за оптимизиране на регионалното сътрудничество чрез инициативи и проекти, резултатите от които оказват реално и видимо въздействие върху икономическата сигурност и стабилност и доближават страните от Западните Балкани до нормите и стандартите на ЕС.

Източник: БНТ