Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба, озаглавена „Срещи, Испания-България” беше официално открита днес в София

14 ноември 2020 17:13, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 492
Снимка от изложбата

Изложбата, озаглавена „Срещи, Испания-България” беше официално открита днес в присъствието на посланик на Кралство Испания в България, Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, дипломати на испанското посолство и други гости. Той се организира от посолството на Испания в сътрудничество с БТА и Столична община.

Общо 26 снимки от архивите на БТА илюстрират политическите, обществените, икономическите, културните и спортните аспекти в двустранните отношения на страните. Първият датира от далечната 1987 г., последван от снимките, направени на концерта на известния испански китарист Пако де Лусия и групата Фламенко на музикалния фестивал "Златният Орфей" през 1988 г., докато една от последните включва изпълнението на Национален балет на Испания в зала 1 на НДК в София, както и откриването на изложбата „Пикасо. Вечното търсене ”в Националната художествена галерия. Тази експозиция включва над 78 литографски и 7 керамични произведения на известния художник, направени от 1920 до 1971 година.

Фотографите на БТА са заснели на филм историческите събития, като посещението на кралското семейство през май 1993 г., държавното посещение на принцесата на Астурия в София през 2006 г. и церемонията по откриването на Института Сервантес, овладяна от тогавашния принц Филип , сега управляващ крал на Испания Филип VI. Сред експонатите са снимките на Монсерат Кабале, направени по време на нейния концерт в Софийския дворец на културата на 28 октомври 2014 г. и на представлението на Националния балет на Испания. Не липсват и спортни снимки, сред които са снимките на волейболните олимпийски квалификации Испания-България в зала Армеец, социални кампании и други събития.

Изложбата не е подредена в хронологичен ред, тя е фокусирана върху хората и човешките взаимоотношения, подчертаха организаторите. Може би догодина ще има повече събития, но за съжаление те ще бъдат организирани онлайн благодарение на пандемията Covid-19, въпреки че посолството се надява, че ще бъде възможно да се организират и офлайн събития. Ще има изложения за музика, сценични изкуства, танци и картини. Потвърдена е експозицията на офорти, илюстрации към Дон Кихот в Музея за история на София, както и изложбата на реверанси на посолството на Испания, съобщиха източници от посолството. Фотоизложбата „Срещи, Испания-България“ е част от културни събития, организирани в чест на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Испания и България.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 ноември.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com