Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Турция не планира да затвори границата с България

18 ноември 2020 14:36, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 646
Турция

Турция не планира да затвори границата с България. По-рано медиците от неформалната регионална медицинска асоциация настояха за затваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове по българската и гръцката граница поради рязкото увеличение на случаите на COVID-19 в Одрин, Текирдаг и Киркларели.

Д-р Исхак Йълдъръм, началник на здравната дирекция на провинция Одрин, заяви, че не се планира затваряне на контролно-пропускателния пункт в Капикуле и други турски гранични пунктове между България и Гърция заради епидемията COVID-19.

По думите му необходимите дейности, насочени към ограничаване на разпространението на епидемията, включително контрол на развитието на болестите, се извършват денем и нощем под надзора на властите на провинция Одрин.

„Всички хора, идващи от съседните страни, са снабдени с маски, дезинфектанти, брошури и листовки с оглед на задължителните мерки, които трябва да се спазват стриктно. Брошурите и листовките са на български език, за да ги направят разбираеми за българските пътешественици. Поддържането на социално дистанциране се изисква в моловете. Одрин дава добър пример в това отношение. Екипите на градската община следят за задължителното носене на маски и предотвратяват пренаселеността “, каза шефът на регионалната дирекция„ Здравеопазване “.

По-рано медицинският специалист от неформалната регионална медицинска асоциация настояваше да се затворят граничните контролно-пропускателни пунктове по българската и гръцката граница поради разпространението на епидемия COVID в Одрин, Текирдаг и Киркларели, тъй като през последните две седмици заболеваемостта в тези градове беше по-висока от средните цени в страната. Според тях основната причина за рязкото увеличение са гостите от България на първо място. Те идват в Одрин за пазаруване на тълпи, за да се възползват максимално от колапса на турската лира.

В същото време одринските търговци повишиха гласа си срещу исканията за затваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове. Те призоваха местните власти да не ги затварят, защото търговията в граничните региони процъфтява благодарение на клиентите, идващи от България, главно през почивните дни. Ако затворите Kapikule, бизнесът ни ще се разпадне и ще ни осъдите на живот на бедност и мизерия, заяви местната асоциация на одринските търговци.

Всяка седмица хиляди българи обикалят пазаруване до Одрин след драматичния срив на турската лира.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com