» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Турция не планира да затвори границата с България

18 November 2020 14:36, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 5 months ago, number of readings: 617
Турция

Турция не планира да затвори границата с България. По-рано медиците от неформалната регионална медицинска асоциация настояха за затваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове по българската и гръцката граница поради рязкото увеличение на случаите на COVID-19 в Одрин, Текирдаг и Киркларели.

Д-р Исхак Йълдъръм, началник на здравната дирекция на провинция Одрин, заяви, че не се планира затваряне на контролно-пропускателния пункт в Капикуле и други турски гранични пунктове между България и Гърция заради епидемията COVID-19.

По думите му необходимите дейности, насочени към ограничаване на разпространението на епидемията, включително контрол на развитието на болестите, се извършват денем и нощем под надзора на властите на провинция Одрин.

„Всички хора, идващи от съседните страни, са снабдени с маски, дезинфектанти, брошури и листовки с оглед на задължителните мерки, които трябва да се спазват стриктно. Брошурите и листовките са на български език, за да ги направят разбираеми за българските пътешественици. Поддържането на социално дистанциране се изисква в моловете. Одрин дава добър пример в това отношение. Екипите на градската община следят за задължителното носене на маски и предотвратяват пренаселеността “, каза шефът на регионалната дирекция„ Здравеопазване “.

По-рано медицинският специалист от неформалната регионална медицинска асоциация настояваше да се затворят граничните контролно-пропускателни пунктове по българската и гръцката граница поради разпространението на епидемия COVID в Одрин, Текирдаг и Киркларели, тъй като през последните две седмици заболеваемостта в тези градове беше по-висока от средните цени в страната. Според тях основната причина за рязкото увеличение са гостите от България на първо място. Те идват в Одрин за пазаруване на тълпи, за да се възползват максимално от колапса на турската лира.

В същото време одринските търговци повишиха гласа си срещу исканията за затваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове. Те призоваха местните власти да не ги затварят, защото търговията в граничните региони процъфтява благодарение на клиентите, идващи от България, главно през почивните дни. Ако затворите Kapikule, бизнесът ни ще се разпадне и ще ни осъдите на живот на бедност и мизерия, заяви местната асоциация на одринските търговци.

Всяка седмица хиляди българи обикалят пазаруване до Одрин след драматичния срив на турската лира.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com