Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Математикът Петър Велков: Не знаем реалния брой заразени в България, мерките трябва да бъдат по-строги

19 ноември 2020 12:04, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 164
Ученичка

Засега пикът на епидемията не е достигнат в България и броят на заразените оттук насетне ще расте. В рамките на следващите десет дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, да се увеличат, тъй като в рамките на две седмици се прогнозира скок в смъртността, каза математикът Петър Велков за сутрешната програма на Българската национална телевизия.

Той е сигурен, че поне преди края на ноември броят на заразените ще нараства в зависимост от наложените противоепидемични мерки. Според мнението на всички водещи епидемиолози и медицински специалисти, работещи на фронтовата линия, мерките трябва да бъдат по-строги, подчерта Велков. Има многобройни примери в цяла Европа (и не само), които доказват, че колкото повече го забавяме, толкова повече време ще ни е необходимо, за да видим ефекта от тези мерки или дори блокиране, коментира математикът. По думите му случаите на COVID-19 ще се увеличават, дори сегашните мерки да бъдат засилени.

Ако наложим по-строги мерки през ноември, ще прекараме декемврийските празници със семействата си в по-спокойна обстановка и ще можем да започнем новата година благополучно за икономиката

Сега ние не контролираме епидемията и разчитаме само на късмет и добросъвестност на хората. В момента нямаме точни данни за реалната ситуация, която е много тревожна. Става все по-трудно да се създаде математически модел, тъй като не знаем реалния брой на заразените в България и е трудно да се направят изчисления. По отношение на математиката данните за хоспитализираните пациенти също не са реални, тъй като значителен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до него.

Съответно, той надвишава и данните за смъртността. Според различни доказателства смъртността сред пациентите с COVID-19 може да бъде до 50% по-висока. Съвсем скоро България ще оглави всички класации в Европа, ситуацията е напълно извън контрол, добави Велков.

Обучението в клас е проблем, училищата са огнището на инфекция, защото децата са носители на вируси, дори ако за повечето от тях заболяването протича безсимптомно, обясни Велков, който е учител по математика.

Сега ситуацията е драматична, имаме сериозен недостиг на учители и смъртността сред тях е изключително висока - 1,5%. Ако не променим много скоро хода на събитията, няма да има учители за нашите деца, беше мрачната прогноза на математика.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com