Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев подписа договора по проекта за ремонт на лифта и туристически обекти в Сливен

20 ноември 2020 11:26, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 479
Стефан Радев

Кметът Стефан Радев подписа договор с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) за безвъзмездно финансиране и изпълнение на проект „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“. Проектът е на обща стойност от 7 929 591 лева и се финансира с комбинирана подкрепа – заемно финансиране от Фонд за устойчиви градове в ролята му на Фонд за градско развитие за регион Южна България и безвъзмездни финансова помощ от оперативната програма.

 

„Това е един проект, по който работим от дълго време, проект, който включва и безвъзмездно финансиране, и заемни средства от Фонда на фондовете. Общата му стойност е близо 8 милиона лева, от които 3 милиона са заем, а 5 милиона са от ОП „Региони в растеж“. Може би все по-често ще има такива комбинирани проекти и е добре общината да трупа опит в управлението им“, каза кметът и посочи обектите, по които ще се работи.

„Най-общо проектът адресира основните културно-исторически атракции и културно-историческото наследство, с които се гордеем в нашия град. Това са къщата-музей „Хаджи Димитър“, къщата-музей „Сливенски бит“, къща-музей „Добри Чинтулов“, първата текстилна фабрика и крепостта „Туида“, на които ще се извършват консервационни и реставрационни дейности, както и социализация на обектите, така че да ги направим по-атрактивни. Ще има дигитализация на съдържанието, включително и на историческия музей, така че да минем на друг етап на представяне на богатото културно-историческо наследство, което имаме“, допълни Стефан Радев.

Той обясни, че заемната част на проекта е свързана с цялостно реновиране на въжената линия за Карандила.

Основната му цел е разработване и развитие на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен под мотото „Сливен – изживей историята, почувствай природата“. Той ще представи различните обекти на културното наследство и природните богатства на града със значителен туристически потенциал за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство.

Със средства от ОПРР ще бъде подобрено и състоянието на тротоарите и улиците между къщите-музеи на Добри Чинтулов, Сливенския бит и Първа българска текстилна фабрика.

Чрез заемното финансиране от Фонд за устойчиви градове ще се финансира основния ремонт и подобряването на условията за обслужване на въжената линия „Сливен-Карандила“. Лифтът е най-бързата връзка между обектите в града и природния парк „Сините камъни“. Предвижда се подмяна на седалките, включително и такива, подходящи за хора в неравностойно положение; подмяна на въжетата и двигатели; ремонтни дейности на двете станции. Предвижда се на долната станция да бъде обособена чайна, зала за срещи и събития, място за предлагане на сувенири, за отдаване на велосипеди под наем. На горната станция ще бъде обновена чакалнята и прилежащото пространство около нея.

Със средствата от Фонда ще бъде изграден и оборудван Туристически културно-информационен център в югозападната част на партера в сградата на Община Сливен.

Предвидена е и реклама на основните обекти – доставка на оборудване и техника, аудио гидове и дигитални устройства за визуализация и реклама, манекени с образите на бележити сливналии, разработване на дигитална карта на забележителностите в Сливен, 3D модели, 360* виртуални разходки, образователни филми, книжки и дигитализация с експозиции, артефакти и обекти, представяне на 11 туристически пакета, както и прилагане на различни мерки, с цел реклама и промотиране, създаване и поддържане на контакти с традиционните и онлайн медии, организиране на нови публикации, създаване и поддържане на контакти с туроператорски компании от страната и чужбина и популяризиране на новите туристически пакети, участие на Община Сливен в туристически изложения в страната и чужбина и други.

Предвижда се оборудване на основната сграда на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, както и на магазини за продажба на сувенири в къщите-музеи и Първата текстилна фабрика.

Ще бъдат обособени рекламни обществени пространства в центъра, националните обекти или паркове на града.

Развитието на интегриран туристически продукт в Община Сливен е обосновано от наличието на забележителни недвижими културно-исторически паметници и уникални природни дадености, чиито качества и разнообразие трябва да бъдат допълнително популяризирани, за да получат своето заслужено признание.

„Надявам се с този проект да създадем устойчив туристически продукт на територията на общината и да покажем това, с което се гордеем на много посетители от страната и чужбина“, заяви кметът Радев.

Заради епидемиологичната обстановка документите бяха изпратени по пощата и подписани от кмета. Предстои подписването им и от Управляващия орган на програмата.

Снимки

обекти