Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои в Европейският парламент: Права на потребителите, индустриална стратегия, свобода на медиите

20 ноември 2020 20:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 89
Предстоящи пленарни заседания: колективни действия, справедливост за дигиталната ера и право на ремонт

Правата на потребителите, свободата на медиите и индустриалната стратегия за справяне с кризата са на дневен ред на пленарната сесия, която ще се проведе на 23-26 ноември.

 

Защита на потребителите

В сряда се очаква евродепутатите да призоват мерки за създаване на по-устойчив единен пазар чрез укрепване на "правото на потребителите да ремонтират", предотвратявайки практики, които умишлено съкращават живота на продуктите и насърчавайки култура на повторна употреба.

Те също така ще призовават за по-големи усилия за подобряване на безопасността на продуктите и защита на потребителите на ниво ЕС.

Евродепутатите ще гласуват нови правила, които да позволят на групи потребители да предприемат колективни правни действия на национално ниво и на ниво ЕС. Резултатите ще бъдат обявени в сряда.

 

Индустриална стратегия

Евродепутатите ще обсъдят индустриалната стратегия на ЕС в понеделник и ще приемат резолюция в четвъртък, призовавайки за преразглеждане на предложението на Европейската комисия, за да се отразят мерките, необходими за възстановяване от въздействието на пандемията на коронавируса, като същевременно допринесе за зелените и цифрови цели.

 

Свобода на медиите

Състоянието на свобода на медиите в ЕС ще бъде обсъдено в понеделник, като евродепутатите ще се фокусират върху защитата на журналистите, политическата намеса, дезинформацията и ролята на платформите. В сряда евродепутатите ще обсъдят намесата на Унгария в медиите в Словения и Северна Македония.

 

Дигитализация на правосъдието

Парламентът ще одобри нови правила във вторник, за да направи достъпа до правосъдие по-бърз, по-евтин и по-лесен за ползване за гражданите и бизнеса на ЕС чрез нови цифрови решения.

 

Приоритети на срещата на върха на Съвета

Преди срещата на върха на Съвета на 10-11 декември се очаква депутатите да повдигнат въпроси, вариращи от дългосрочния бюджет на ЕС и върховенството на закона до тестове и ваксини Covid-19, климатични цели на ЕС и борба с тероризма в дебат с председателя на Комисията Урсула фон der Leyen в сряда.

 

Открийте 10 неща, които ЕС прави, за да стимулира икономическото възстановяване след Covid-19: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/priorities/eu-response-to-coronavirus/20200625STO82007/covid-19- 10-неща-в-ес-прави-за-икономическо възстановяване

 

Борба с бездомността

Парламентът ще призове ЕС да прекрати бездомността до 2030 г. в понеделник.

 

Други теми

Други въпроси от дневния ред включват:

Основни права в ЕС

Нова фармацевтична стратегия

Права на аборт в Полша

823 милиона евро помощ за осем държави от ЕС, засегнати от природни бедствия

Положението в окупирания от Турция северен Кипър