Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител свика среща във връзка със закриването на Дома за деца в Сливен

18 декември 2020 12:39,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 545

Предстоящото закриване на Дома за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ в Сливен бе обсъдено на среща, свикана от областния управител Чавдар Божурски с представители на социалните институции, общината и синдикатите. Акцент в дискусията бяха извеждането на децата от дома, съдбата на персонала, предстоящото разкриване на нов Център за медицински грижи за деца с хронични заболявания в Сливен.

ДМСГД – Сливен ще бъде закрит, както и други сродни заведения, до 31 декември 2020 г. съгласно Закона за социалните услуги. На територията на страната ще останат да действат четирите по-големи домове за медико-социални грижи.

В сливенския дом настанените деца са 26, съобщи директорът на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева. Две от тях ще бъдат насочени към ДМСГД – Варна, 13 ще постъпят в Центрове за настаняване от семеен тип в Ловеч, Габрово и Пловдив. Останалите вече са настанени или предстои да бъдат настанени в приемни семейства.

Областният управител и общината ще съдействат на дома за транспортирането на децата към новите за тях социални институции. Това ще стане по график, като при необходимост РЗИ ще издаде направления за изследването им с PCR-тестове.

В дома към момента са назначени на постоянни трудови договори 52 души – лекари, медицински сестри и друг квалифициран персонал. От тях 11 са на пенсионна възраст, на един служител му предстои пенсиониране. На останалите 40 души от медицинския персонал ще бъде дадена възможност да започнат работа в нов Дневен център за медицински грижи за деца с хронични заболявания. Той ще бъде разкрит в Сливен по проект на Министерството на здравеопазването. Областният управител Чавдар Божурски ще проведе разговори с министерството във връзка с проекта - сроковете му на изпълнение, капацитета на институцията и конкретните нужди от квалифициран персонал. В близко бъдеще в Сливен ще отвори врати и друг подобен център за деца, в партньорство с общината.