Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Велоалеята на булевард „Георги Данчев“ да се премахне от пътното платно!

23 декември 2020 11:45, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 483
Premahvane_veloaleq

Велоалеята на булевард „Георги Данчев“ да се премахне от пътното платно и да се работи за разполагането й на тротоара. Това възложи кметът Стефан Радев на екипа по управление на проекта. В началото на декември той поиска алтернативен вариант за участъка по булеварда от 4 пощенски клон до кръговото кръстовище и специалистите предложиха велоалеята да се разположи на тротоара. След представеното от тях становище, кметът предлага това да се случи по целия булевард.

Разговарях с много хора и непрекъснато чувам различни мнения

и предложения в тази посока. Това, което предложи екипът, е за единия участък,

но аз смятам, че в тази ситуация трябва да се отиде и по-далеч – да използваме

тротоара по цялото протежение на булеварда и да премахнем алеята от пътното

платно. Дал съм указания да се работи по тази възможност“, каза кметът пред

журналисти на последния за тази година брифинг.

За целта е необходимо становище на Общинския съвет на следващото му заседание кметът ще внесе предложение за промяната.

Стефан Радев подчерта, че като кмет е длъжен да реализира новите

политики за екологично развитие на градовете, но и се съобразява с обществените нагласи. По думите му има нужда от единомислие в обществото, че зелените политики са много важни.

„Необходим е общ консенсус, че екологията като част от качеството на живот трябва да бъде изведена на първо място, с което е свързан най-амбициозният план на Европа. В следващите години е добре да търсим общо разбиране за важността на тази тема, включително и с промените, които се налагат в утвърдения ни начин на живот. Затова смятам, че дебатът, който започна за велоалеите като елемент от зелените политики, пое грешна посока и поглъща многообществена енергия, без да е продуктивен. Затова трябва да направим компромис, да се даде спокойствие на една част от хората, но и да не пренебрегваме интересите на велосипедисти и пешеходци“, каза кметът.

Той информира, че първоначалният план за изграждане на велоалеите е включвал и други улици в града като „Братя Миладинови“, „Г.С. Раковски“, „Великокняжевска“ и др., но са отхвърлени на по-ранен етап и са търсени алтернативи.

Кметът подчерта, че веломрежата се създава не само за движение в свободното време, а използване на велосипедите като алтернативен транспорт на фона на покачващия се стремглаво брой на автомобилите в града – над 5 000 през последните няколко години, което създава проблеми в качеството на живот на хората.