Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акад. Иванка Денева представи Сливен на Софийския есенен салон за поезия-2020

30 декември 2020 14:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 седмици, брой четения: 121
Акад. Иванка Денева

В навечерието на светли рождества в душите и Новата 2021 г., вече са творчески факт и публикуваните творби на поетите от страната и чужбина, участвали в XIII-то издание на Софийския есенен салон за поезия, тази година проведено „изцяло онлайн”, по твърдение на домакините. Неслучайно е намерен удачно и тазгодишният надслов на културното събитие: „Прегръдката”, в дни на противоепидемични ограничения.Той отправя към разтворените с ласка длани на човека към ближния – израз на чувството за съпричастност, емпатия и подкрепа в мигове на беда...

Закономерно е и удовлетворението на организаторите на инициативата, споделящи благодарност и оптимизъм към творците - във въвеждащите думи за проявата на сайта „Поетични страници”: „Изпратихме покани и получихме по интернет стихове с прегръдки от 33-ма поети от различни краища на страната, както и от чужбина. Всяка една от тях е уникална, неповторима, неподражаема, топла, изпълнена с надежда, даваща кураж човешка прегръдка”.

Акад. Иванка Денева е участвала няколкократно със свои произведения на вече осъществените някои издания на Софийския есенен салон за поезия, както и при избора и представяне творби на преведен на български език изтъкнат американски автор (Робърт Фрост, превод Теменуга Маринова.). През настоящата година д-р Ив. Денева за пореден път откликна на поканата, представяйки - съобразно регламента, кратка творческа биография и две свои творби по темата: „Съкровението на прегръдката” и „Отсъствие”.

Някои наблюдения над отликите на настоящия Софийски есенен салон за поезия-2020 г., осъществен от организаторите г-жа Ангелина Василева (инициатор) и доц. д-р София Филипова, самите те видни поетеси: многоцветен е „географският обсег” на участниците от различните кътчета на България, подвластни на порива да търсят различните видови и жанрови преображения на творбите от необятния род на лириката/лирико-епическото. Тук се вливат и поетическите успехи и интерпретации на темата в строфите на нашите участвали сънародници, живеещи и творящи в далечни страни (САЩ, Франция, Германия, Нидерландия и др.) Радва и творческото присъствие на утвърдени български автори, като Марияна Фъркова, Антоанета Николова, Мария Гюзелева, Иван Сухиванов (носител на наградата за поезия „Христо Фотев”-2016), Нонка Богомилова, Диана Димих, Сидония Пожарлиева, Иглика Дионисиева и др. Някои от тях с еднакъв успех се изявяват и в научно-изследователската, издателската и преводаческата дейности, както и на редакторското поприще.

Творческият поетически форум-2020 г. протегна през морета и океани към България ласкавата прегръдка на поезията – за целение и спасение на изнурената човешка душа...