Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пускат безплатни филми за Деня на българското кино

13 януари 2021 18:34, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 112
Ден на българското кино е 13 януари

Денят на българското кино ще бъде отбелязан днес с безплатни филми.

На 13 януари преди 106 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант".

16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години ще бъдат достъпни в една от най-големите родни платформи за видео съдържание. Лентите ще могат да се гледат безплатно от 4:00 следобед до полунощ.

Сред заглавията са най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от Националния филмов център, така и чрез частно финансиране, каза директорът на Националния филмов център Жана Караиванова:

"С помощта на Столична община днес предоставяме възможността безплатно всеки да може да види над 40 български игрални и документални филми. Искам да отбележа, че те са безплатни за зрителите, но Националният филмов център и Столична община осигуряват заплащането на тези филми".

На 13 януари 1915 г., в първото столично кино - "Модерен театър" - е била премиерата на "Българан е галант" на Васил Гендов. Лентата е заснета за 6 дни на столичната улица "Славянска" с филмов апарат, купен на старо от Будапеща.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Останали са само няколко кадъра.

Източник: БНР
Снимка: Станимир Петков