Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Ефективността на ваксината срещу коронавирус "AstraZeneca" под 95 процента

14 януари 2021 11:42, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 месеца, брой четения: 200
Проф. Тодор Кантарджиев

Ваксината действа. Засега ваксините Pfizer, Moderna и AstraZeneca имат ефект. С ваксината AstraZeneca адекватният имунен отговор не е 95%, но е по-нисък и сега някои страни имат втори размисъл относно закупуването на тези ваксини. България е поръчала най-много ваксини от AstraZeneca, съобщи в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по инфекциозни и паразитни болести (NCIPD).

ЕК също започна консултации относно руската ваксина Sputnik V, базирана на човешки аденовирус, която в комбинация с AstraZeneca, базирана на маймунски аденовирус, може да засили имунния отговор. Moderna и Pfizer са същите ваксини.

Що се отнася до ваксината Pfizer - 6 дози могат да бъдат направени от 1 флакон, досега ние направихме 5. Това увеличава с 20% броя на ваксинираните, без да се променя дозата.

Имунитетът, придобит след ваксинация, продължава няколко месеца, за 7-8 месеца коронавирусният имунитет е гарантиран. Нивото на антителата свидетелства за наличието на имунитет. Нивото на антителата не е водещият критерий за това дали ваксината действа или не. Най-важният е клетъчният имунитет. Например, има клетъчен имунитет за вирусни инфекции, които имахме като деца. Ходът на инфекцията е различен при различните възрастови групи, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев подчерта, че трябва да се доверим на щаба за ваксинация, опитни хора са разработили този план. Приоритетните групи за ваксинация са здравните работници от първа линия, хората с трайни увреждания, затворниците в домовете за възрастни хора. Хората, които много искат да се ваксинират, трябва да имат търпение и да чакат, проф. Кантарджиев каза още.

С ваксините, получени в България до вчера, готовността за ваксинация у нас е сравнима с тази във Финландия, Чехия и Холандия. Ще бъдат приложени мерките за ваксиниране, направени от Министерството на здравеопазването.

Според директора на NCIPD има разлика между мутация и нов щам. „От 10 години съм председател на така наречения„ експертен съвет и ваксинална профилактика “. Най-важното е дали приложените ваксини имат ефект върху генетичната линия “, каза той.

Всеки вирус, предаван от човек на човек, дълго време мутира. Има 4000 мутации на коронавируса, започнали в Ухан, каза Кантарджиев. Най-вероятно тази мутация присъства и в България. Имаме косвени данни за мутирал вирус, открит при хора, идващи от Великобритания.

Някои страни прекаляват с ваксините, което е лошо, каза той.

ЕС и ЕК направиха чудеса. САЩ направиха чудеса - до средата на декември са ваксинирали над два милиона души, но стадният имунитет ще бъде постигнат едва в края на 2021 г., заключи проф. Кантарджиев.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Уикипидея