Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проф. Костадин Ангелов: Противоепидемичните мерки дават много добри резултати

14 януари 2021 12:12, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 98
Проф. Костадин Ангелов

Сега виждаме изключително положителни тенденции, произтичащи от въведените в страната противоепидемични мерки, които също влияят върху степента на заетост на болничните легла на национално ниво - за пациенти без усложнения - 32 процента, за тези в отделенията за интензивно лечение - 44 процента, съобщи днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса.

"Доживяхме България да бъде 27-ма по заболеваемост сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство, след като през ноември надминахме класацията по заболеваемост в продължение на няколко седмици. Съответно, сега сме на 6-то място на Балканския полуостров по 14-дневна заболеваемост норма, която за периода е 154 на 100 000. По смъртност, която е 13,7 на 100 000, ние заемаме 9-то място в ЕС “, добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Страхотна новина, но трябва да следим и негативните тенденции“, каза проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб.

„И те се наблюдават най-вече във Великобритания и Чехия, което най-вероятно се дължи на така наречения„ нов щам“. В пика на епидемията, през пролетта, Великобритания имаше 18 000 хоспитализирани пациенти с коронавирус, в най-лошия случай. В момента има 30 000 - увеличение с над 30% въпреки много по-строги мерки. "

"Независимо от добрите доклади ... трябва да бъдем много внимателни и всеки отделен гражданин трябва да проявява предпазливост, т.е. да носи маски, да спазва дистанция, да помни дезинфекцията, да избягва масови събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати", добави проф. Мутафчийски.

Ситуацията в България по отношение на разпространението на Covid-19 непрекъснато се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус протича добре организирано. Това беше съобщено на премиера Бойко Борисов по време на работна среща, на която присъстваха Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и щаба за ваксинация, преди редовния брифинг.

Премиерът благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за проявата на солидарност при разпространението на ваксини сред всички държави-членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от решаващо значение и за справяне с новия щам на вируса, съобщи правителствената пресслужба.

Ръководителят на НОЩ, проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че все повече българи искат да бъдат имунизирани, което е единственият начин за справяне с Covid-19. Мутафчийски добави, че тенденцията към намаляване на броя на пациентите в лечебните заведения продължава.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com