Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Президентът насрочи парламентарните избори на 4 април

14 януари 2021 17:35, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 574
Румен Радев

Президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април. Указът е подписан днес, обяви държавният глава в обръщение към народа.

"Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията - кауза, която винаги съм подкрепял. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен и активно адекватно действащо правителство. В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално на такива избори изискват време и пълна мобилизация", аргументира избраната дата Румен Радев.

Президентът направи днес обръщение към народа, след като в последните дни проведе консултации за организацията на избори по време на пандемия от коронавирус със здравните власти, ангажираните институции и партиите в и извън 44-ия парламент. Въпреки множеството искания за промени, сред които за гласуване по пощата и онлайн излъчване на броенето на бюлетините, управляващите са склонни да направят само една поправка в изборните правила - за мобилни урни, в които да гласуват карантинираните. Днес президентът пак поиска тези промени, както и се обяви за актуализация на избирателните списъци.

Преди да започне консултации, Румен Радев обяви, че според него изборите трябва да бъдат на първата възможна дата - 28 март. Заради инициативата му за срещи за организацията на изборите ГЕРБ го заподозря, че иска да ги отложи и настоява да ги насрочи възможно най-скоро. Посочената днес дата и седмица след първата възможна.

"Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да прием необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки българки гражданин и не по-маловажно - да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", каза президентът.

След като обяви, че изборите добиват съдбовно значение, той каза, че никоя от институциите не е предприела адекватни мерки за провеждане на избори в пандемия от коронавирус. После поиска промени в Изборния кодекс, които не само да гарантират правото на глас на карантинираните, но и да въведат гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на броенето на бюлетините и излъчването на протоколите, справедлив достъп до медиите от всички по време на кампанията, премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в изборния закон неведнъж са били пренебрегвани в българския парламент, когато управляващите са имали интерес. Очаквам сега, когато интересът е на българските граждани, парламентът да бъде не по-малко активен в неговото отстояване", заяви Румен Радев.

Държавният глава каза, че има уверението на Централната избирателна комисия, че машините за гласуване ще бъдат доставени до 25 дни преди вота. Той поиска всички желаещи да имат достъп до сертифицирането и одитирането на устройствата, както и да има кампания за информиране на гражданите за машинния вот. Също така се обяви за актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива, в т.ч. и на "Информационно обслужване".

Източник: Дневник
Снимка: Анелия Николова