Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съюз на IT компании поиска нова процедура за национално представителство на работодателите

14 януари 2021 17:56, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 86
........................................................

Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) излезе с декларация, с която изказва своето възмущение от според асоциацията "непрозрачно проведената процедура за определяне на национално представителните работодателски организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)".

Вчера правителството призна пет работодателски организации за представителни на национално равнище за срок 4 години. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско- промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска инициатива. Освен това КНСБ и "Подкрепа" бяха признати за национално представителни организации на работниците и служителите за срок от 4 години. Кабинетът обаче не призна създадената през миналата година Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) с мотива, че не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса на труда. Срещу признаването й още преди време се обявиха утвърдените и признати от години организации. БРАИТ обяви, че ще обжалва решението в съда.

Днес от БРАИТ призовават правителството да проведе нова прозрачна електронна процедура, "без неуредени нормативно "браншови пълномощни". Определят процедурата досега като "опорочена" и настояват за поемане на отговорност от всички, които са я подкрепили или са си затворили очите пред нея. Също така настояват за достъп на всички български компании до информация относно дали и коя работодателска организация ги представлява. От асоциацията съобщават, че са предложили 35 проекта за модернизация на българската икономика, които ще доведат до инвестиции за над 40 милиарда лева.

"За съжаление поради подобно на днешното непрофесионално и непрозрачно отношение на публичния сектор към българските работодатели само за последните три месеца България пропусна инвестиция за завод за електромобили в посока Гърция, регионален дейта център на "Майкрософт" в посока Гърция, два ключови проекта за производството на батерии за електромобили, рудодобивни проекти в посока Сърбия, два завършени завода за батерии за електромобили в посока Унгария и Полша, а междувременно румънска ИТ компания за роботизация на процеси на управление на индустрия 4.0 се превърна в борсово оценено дружество за над $10 милиарда", пишат от съюза на IT компании.

Представителите на БРАИТ са установили редица нередности в работата на Комисията за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите, и на работодателите. За тях е сезиран инспекторатът към Министерството на труда и социалната политика.

"Тук ще споменем за разпределяне на пълномощни за представителство посредством

жребий, "за да няма сърдити", приемане на непознати в правния мир на България "браншови пълномощни", чрез които нищо неподозиращи български компании са вписвани в работодателски организации, постоянно разнасяне на официално входирана документация насипно в кашони и кутии, конфликт на интереси на председателя на комисията, както и редица шокиращи дискусии по време на заседания на комисията, които са в разрез с принципите на правовата държава".

В декларацията се съобщава и за открити несъответствия с членството в различни работодателски организации.

"Дори от оскъдната ни предоставена информация в хода на процедурата ние разкрихме, че български работодатели биват причислявани без тяхно изрично съгласие и знание към произволни работодателски организации. Още по-фрапиращо е, че голяма част от компаниите - учредители на БРАИТ, се оказаха включени и преброени в други работодателски организации (без тяхно знание и позволение). Също толкова скандализиращ е примерът на работодатели, напуснали публично една работодателска организация и също публично присъединили се към друга, но се оказва, че без тяхно знание продължават да бъдат преброявани в първата", пишат от БРАИТ.

Източник: Дневник.бг
Снимка: Георги Кожухаров