Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Смяната на часовото време е сред основните причини за определянето на датата за изборите

15 януари 2021 18:41, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 504
Димитър Стоянов

Една от основните причини президентът Румен Радев да насрочи парламентарните избори на 4 април е смяната на часовото време седмица по-рано. Това се разбра от изказване на главния му секретар Димитър Стоянов пред bTV.

Първоначално Радев посочи 28 март като възможна дата за вота, като предложението му беше прието от повечето партии. След това обаче той започна консултации с партии от парламента и извън него, както и с експерти, как да се проведат изборите най-честно и без здравословни рискове за участващите в тях. Това пък доведе до словесен сблъсък между Радев и премиера Бойко Борисов. Министър-председателят обвини президента, че се опитва да се отметне от първоначално обявената от него дата.

Димитър Стоянов обясни, че държавният глава е избрал 4 април, защото на 28 март се сменя часовото време и това може да доведе до проблеми в изборните секции. Освен това се надявал с тази седмица отсрочка "да даде време на институциите да си свършат работата и да проведат честни избори в условия на пандемия".

Главният секретар на президента каза още, че е "абсурдно да оставим това правителство без контрол от Народното събрание дълго време". Точно затова Радев искал да посочи възможно най-ранната дата след края на мандата на кабинета.

Според Стоянов изводът от консултациите при президента е, че в момента няма готовност за провеждане на избори.

Източник: Дневник.бг
Снимка: Анелия Николова