Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марияна Николова: От 1 февруари кръчмите може да отворят на 50% капацитет и с предварителни резервации

18 януари 2021 15:11, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 147
Наздравица

Ресторантьори се оплакаха, че "чашата на търпението им вече прелива". Министър Марияна Николова увери, че постоянно е в комуникация с бранша. Утре предстои и официална среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите. Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени, уточни Николова пред БНТ.

"След 31 януари ще се коментира отварянето на заведенията. Вариант за работа е на 50% от капацитета, с предварителна резервация, но не всички заведения го позволяват, както и задължителното метър и половина разстояние между масите и пълна дезинфекция.

Това се отнася за ресторантите, не и за дискотеките, за които нищо не е обсъждано", каза още вицепремиерът.

Здравните власти регистрираха редица нарушения през последните дни. Обществена тайна беше, че има заведения, които работят въпреки заповедта на министъра на здравеопазването.

"Всички нарушители, които нарушават административните правила и разпоредбите, които са предписани от здравните власти, ще бъдат санкционирани по установения ред. Аз съм против тези нарушения и съм категорична, че това е петно за целия бранш", заяви министър Николова.

Тенденциите показват, че нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7%. Има ръст на безработицата като най-засегнати са в сектор хотелиерство, каза министърът. Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Николова обясни, че зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%.

Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%. При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60/40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министъра.

Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март. "Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша. По нея са изплатени огромен обем средства и са спасени над 28-30 работни места", каза още тя. Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса.