Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Португалско председателство на Съвета: какво очакват евродепутатите

18 януари 2021 16:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 106
Лого на португалското председателство

Португалия пое ротационното председателство на Съвета на 1 януари 2021 г. в условията на здравна и икономическа криза. Но какви са очакванията на португалските евродепутати?

Тъй като европейците продължават да се сблъскват с безпрецедентните социално-икономически ефекти от пандемията Covid-19, Португалия поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, решена да даде приоритет на възстановяването.

На 20 януари португалският премиер Антонио Коста ще обсъди програмата на председателството с евродепутатите по време на първата пленарна сесия за годината.

Коста представи програмата по време на дистанционна пресконференция с председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли, проведена на 2 декември 2020 г.

Предвид настоящите предизвикателни времена, Португалия се ангажира да популяризира устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа. Лозунгът на новото председателство е „Време за постигане: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“.

Освен това ще трябва да продължи работата по някои от приоритетите на предишното германско председателство: бъдещето на отношенията между ЕС и Обединеното кралство, напредък в действията по климата, дългосрочния бюджет на ЕС и плана за възстановяване на Covid.

Попитахме португалските евродепутати за техните очаквания и техните виждания за приоритетите, изложени от новото председателство.

Според Пауло Рангел (ЕНП) трите приоритета, които ще доминират в дневния ред на председателството, са „стартирането на фонда за възстановяване, стратегията за ваксинация и бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство“. Той подчертава значението на социалния стълб, който „трябва да се фокусира повече върху здравето“, и на срещата на върха ЕС-Индия. Конференцията за бъдещето на Европа и новата стратегия за Шенген заедно с Пакта за миграция на ЕС "заслужават повече внимание" от председателството, добави той.

Португалия „съчетава социалните и климатичните програми с цифровия преход като двигатели на устойчивостта и възстановяването на Европейския съюз“, каза Карлос Зориньо (S&D). Лисабон „също така се ангажира да препозиционира ЕС като многостранна сила, а именно чрез срещите на върха с Африка и Индия“, каза той. Позовавайки се на „повишената несигурност“, водена от пандемията и Брекзит, Зориньо вижда португалското председателство като „уникална възможност за ЕС да преоткрие себе си и своите основополагащи принципи“.

Франсиско Герейро (Зелените / EFA) заяви, че председателството на Португалия съвпада с „най-голямата глобална криза досега - тази, свързана с буйното унищожаване на биологичното разнообразие“. Според него едно от най-големите предизвикателства е завършването на преговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), която запазва основния дял от бюджета на ЕС. „Нямаме очаквания, че ще има някакви структурни промени в ОСП, способни да постигнат европейската зелена сделка и да спазят стратегията„ Ферма до разклонение “или [по отношение] на опазването на биологичното разнообразие“, каза той.

Мариса Матиас (Левицата) заяви, че „социалната Европа, зеленият преход и цифровият преход са правилните приоритети и в съответствие с предизвикателствата“, пред които е изправен в момента ЕС. Тя обаче добави, че „Европа преживява моменти на дълбоко разделение“ и се бори да осигури решения на структурните предизвикателства. „Все по-малко са възможностите за осмисляне на европейския проект и нито една не може да бъде пропусната“, каза Матиас и добави, че се надява, че „португалското председателство няма да се загуби зад намеренията си“.

Португалия започна четвъртото си председателство на ЕС. На 1 януари той също отбеляза 35 години от присъединяването си към ЕС заедно с Испания.