Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министрите на финансите на ЕС обсъждат координацията на плановете за възстановяване

18 януари 2021 20:45, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 126
Европейски парламент

Финансовите министри от еврозоната обсъждаха в понеделник как да проектират и координират най-добре икономическите планове за възстановяване от кризата с COVID-19, докато Европейската комисия заяви, че пандемията изостря икономическите дисбаланси в блока.

„Ще преразгледаме плана, който Европейският съюз има ... да ... се възстанови от ефектите на COVID-19 и да го направи по начин, който е по-приобщаващ и по-полезен за всички“, председателят на министрите Пашал Каза Донохое.

В бележка, изготвена за министрите, Комисията заяви, че пандемията тласка и без това силно задлъжнелите страни по-навътре в дълга или увеличава проблемите в области като конкурентоспособността или заетостта.

Подобни различия между икономиките с една и съща валута увеличават риска от кризи и правят единната парична политика на Европейската централна банка по-малко ефективна.

Но реформите и инвестициите, финансирани от парите на Европейския съюз, трябва да помогнат за справяне с това, посочва Комисията в своята бележка.

27-те правителства на ЕС се споразумяха да вземат заедно заеми, да похарчат и да изплатят 750 милиарда евро, за да помогнат на икономиките си да се възстановят от срива, предизвикан от блокирането, и фокусът сега е върху това как най-добре да се харчат тези пари.

„Силното прилагане на съответните реформи и инвестиции, като същевременно се използват в пълна степен мерките за подкрепа на ЕС, трябва да се справи с установените дисбаланси. Справянето с дисбалансите в бъдеще ще бъде от ключово значение за предотвратяване на риска от засилване на различията в еврозоната “, отбелязва Комисията.

Сега правителствата подготвят планове за това как да изразходват отпуснатите им пари за безвъзмездни средства и евтини заеми във фонда за възстановяване.

За да бъдат одобрени плановете от Комисията и от финансовите министри на ЕС, те трябва да вземат предвид различни препоръки на ЕС, като например да се даде приоритет на инвестициите в цифровизацията на икономиката и да се направи по-екологична.

Комисията също заяви миналата година, че Германия и Холандия трябва да увеличат инвестициите и доходите на домакинствата, за да намалят огромния си излишък по текущата сметка.

Италия, Гърция, Испания, Франция и Португалия обаче трябваше да се справят с високи публични и частни дългове, проблеми с конкурентоспособността и производителността, се казва в съобщението.

Тъй като икономиките в еврозоната са взаимозависими, реформите и инвестициите в плана за възстановяване и устойчивост на една държава вероятно ще имат ефект на разпространение върху други.

„Координирането на националните усилия за инвестиции и реформи ще бъде от решаващо значение за подобряване на сближаването и устойчивостта“, каза Комисията.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net