Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европейската икономика се свива под очакванията през януари

22 януари 2021 17:05, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 126
Икономическата активност в еврозоната се сви значително през януари

Икономическата активност в еврозоната се сви значително през януари, тъй като строгите блокировки за овладяване на пандемията на коронавируса удариха доминиращата индустрия на услуги в блока.

Тъй като заведенията за гостоприемство и развлечения бяха принудени да останат затворени в по-голямата част от континента, проучвания в петък подчертаха рязкото свиване в сферата на услугите, но също така показаха, че производството остава силно, тъй като фабриките продължават да работят.

Индексът на IHS Markit за съставни мениджъри на закупуване (PMI) за еврозоната, смятан за добър наръчник за икономическо здраве, падна още под 50-те марки, разделяйки ръста от свиване до 47,5 през януари от 49,1 през декември. Анкета на Ройтерс прогнозира спад до 47,6.

Високите нива на инфекция отново принуждават правителствата да разширят и затегнат мерките за ограничаване,

„Не очаквайте някакво значимо икономическо възстановяване, преди пандемията да бъде поставена под контрол“, казаха експерти.

Анкета на Ройтерс по-рано тази седмица показа, че икономиката на блока на ЕС се очаква да нарасне с 0,6% през това тримесечие и ще се върне на нивото си преди COVID-19 в рамките на две години с надеждата, че пускането на ваксините ще позволи връщане към някаква форма на нормалност

Активността в германския сектор на услугите се свива за четвърти пореден месец, тъй като трудното блокиране затвори повечето несъществени бизнеси в най-голямата европейска икономика. Въпреки забавянето до най-ниското ниво от четири месеца, производството остава на територията на разширяване, тъй като износът поддържа бръмчене на германските фабрики.

При затворени хотели и ресторанти секторът на услугите във Франция понесе тежестта на националните ограничения за коронавирус и общата активност там се сви повече от очакваното.

Във Великобритания, извън Европейския съюз, трета национална блокировка предизвика най-силния спад на бизнес активността от май насам. Преминаването след Брекзит към по-бюрократично споразумение за търговия с ЕС също допринесе за спада.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Фото колаж: Станимир Петков