Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посещенията във фитнес и МОЛ са разрешени при определени мерки, неправилното носене на маски ще бъде санкционирано

01 февруари 2021 13:49,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 467
правилно поставена предпазна маска за лице

От 1 февруари посещенията в търговските центрове и тези от типа „МОЛ“ са разрешени само с предпазни маски за лице, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между клиентите в търговските площи, ползване на ескалаторите през 4 стъпала, осигурени дезинфектанти. В залите за фитнес се допуска по време на тренировки да не се използват предпазни маски, но на входа на обектите трябва да има филтър за посетителите, с осигурен дезинфектант, да е налично отстояние между уредите и обектите да работят със запълняемост до 30 на сто от капацитета си, съобщиха от Областния кризисен щаб.

 

Това са част мерките, разпоредени от здравния министър за периода от 1 февруари до 30 април. През този период носенето на предпазни маски за лице остава задължително в закритите площи, включително в обществения транспорт. Същото важи и за откритите площи, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Предпазните маски са по-надеждно средство срещу заразяване и срещу разпространение на вируси при условие, че се носят правилно. Неправилното носене поставя в реален риск, както собственото, така и здравето на околните. То е нарушение, за което при извършваните проверки ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции, съобщиха от РЗИ.

 

Правилното използване на предпазните маски за еднократна или многократно употреба включва следните правила:

 

Маската трябва да покрива изцяло носа и устата - от основата на носа до брадичката. Преди поставянето й ръцете трябва да се измият със сапун и вода или да се обтрият с дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Защитната маска за лице се сваля отзад – напред, като се хванат връзките (ластиците) ѝ и се избягва докосването на предната й страна. След като маската бъде свалена, ръцете незабавно се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце. Защитната маска за лице за еднократна употреба се изхвърля в кош за отпадъци веднага след свалянето.

 

Защитните маски от текстил за многократна употреба е необходимо да се обработват по два начина: чрез изпиране с гореща вода (термодезинфекция) и перилен препарат при температура на водата 60-90 °С за не по-малко от 20 минути или чрез изпиране с хладка вода при температура под 60°C с препарати с дезинфекциращо действие (биоциди) с концентрация съгласно указанията на производителя (химио-термодезинфекция).

 

Защитната маска се сменя с нова веднага, щом се навлажни. Тези, които са за еднократна употреба, не се носят повторно.