» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Обсъжда се въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки в област Сливен

03 February 2021 17:15,
Emission of: District Sliven 3 years ago, number of readings: 482
Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен

Областният управител Чавдар Божурски възложи на Регионалната здравна инспекция да направи анализ на актуалната епидемична обстановка. Повод за това са данните от началото на седмицата, които поставиха Сливен заедно с още осем области отново в червената зона на картата за заболяемостта в страната.

 

Пред журналисти областният управител Божурски заяви, че целта на изискания анализ е специалистите да посочат какви допълнителни мерки са необходими в областта, за да се ограничи риска от разпространение и заразяване. По негови указания се възобновява засиленият контрол от страна на РЗИ и ОД на МВР за спазването на противоепидемичните мерки. „Възобновяваме тази практика, за да можем, доколкото е възможно, да повлияем на сегашната ситуация и отново да излезем от червената зона. Към момента заболяемостта в областта е 152 души на 100 хиляди души население. Активните случаи на COVID-19 са 375, като 305 от болните са на домашно лечение, а 70 са хоспитализирани“, заяви Чавдар Божурски.

 

Активното тестване на педагогическия и непедагогическия персонал в училищата продължава. Продължава и регулярното ваксиниране на медиците. Всички дози, получени в Сливенска област, са оползотворени. Създава се организация за ваксинирането на учителите и социалните работници. Досега имунизационни кабинети бяха разкрити в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, във военната МБАЛ – Сливен, в общинската МБАЛ „Св.Петка“ – Нова Загора и в РЗИ. Предстои разкриването на имунизационни кабинети в ДКЦ-1 в Сливен и вероятно в Медицински център - Котел.

 

В отговор на журналистически въпрос, областният управител заяви, че основната задача в работата му е и остава държавните институции да работят в необходимия синхрон. „Да работят в синхрон така, че да успяваме да се справяме с кризисните ситуации. А от началото на мандата досега те не бяха малко. По моя преценка, мисля, се справихме, макар че винаги може да се желае и повече. Аз лично съм доволен от това, което свършиха отделните държавни институции в изпълнение на общите задачи, които бяха поставени“, допълни още Чавдар Божурски.