Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кампанията за ваксинация стартира в Северна Македония, България не успя да изпълни обещанията си за ваксини

18 февруари 2021 11:05, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 382
Бойко Борисов и Зоран Заев

Северна Македония започна да прилага ваксинации срещу коронавируса в сряда от първата порция от 4680 дози ваксини Pfizer, дарени от съседна Сърбия през уикенда.

Лекар и главна медицинска сестра в главния център на COVID-19 в инфекциозната клиника в столицата Скопие бяха първите, които получиха изстрелите.

Съгласно плана на Министерството на здравеопазването, медицинският персонал в центровете за COVID-19 ще бъде ваксиниран първо, а след това от обществеността на възраст над 65 години.

Здравният министър Венко Филипче каза, че ваксинацията на медицинския персонал с първите им изстрели се очаква да приключи до 10 дни.

Другата пратка от около 4000 дози от ваксините Pfizer се очаква следващата седмица, каза той.

Властите на Северна Македония подписаха споразумение за набавяне на 200 000 дози от китайската ваксина Sinopharm миналата седмица, с което се надяват да започнат да ваксинират по-късно този месец.

Към вторник Северна Македония е регистрирала 97 456 случая на коронавирус и над 3000 смъртни случая от началото на епидемията преди година в тази страна с малко над 2 милиона души.

Междувременно в Sloboden Pecat (Свободна преса) се появи коментар: Вучич може да бъде харесван или не, но на Деня на Свети Трифон той се появи в Табановце (границата на Македония със Сърбия) и донесе първите ваксини за македонците. Нито ЕС, нито българите, нито гърците, никой друг не го направи. Къде са ваксините, които "Бро" Бойко обеща за братята Македони, пита авторът на статията. Ваксините, за които здравният министър Венко Филипче специално пътува до София и за които премиерът Зоран Заев предварително благодари "за братска помощ", посочва авторът, като отбелязва, че за добросъседски отношения не са необходими договори, а готовност за помощ с обикновени неща в момент, когато са необходими на вашия приятел, „брат“.

Той също така отбелязва, че „шефът на Белград“ е научил България, че все още трябва да работи върху изкуството на дипломацията. Вучич придобива все повече политически престиж, превръщайки се в балкански лидер, от когото мнозина в региона могат да се научат как да осмислят политиката. Не е нужно да го обичате, но няма как да не го уважавате, заключава авторът.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com