Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Български синдикати: До 2025 г. минималната работна заплата трябва да бъде над 2400 лева

18 февруари 2021 11:15, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 109
Български левове

До края на мандата на новото правителство през 2025 г. ние вярваме, че трябва и можем да достигнем БВП от 67%. През 2019 г. беше около 54%, сега може би имаме около 55% средно, което означава, че доходите растат със сходна динамика, каза за токшоуто "Денят започва" Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България ( КНСБ).

„Това означава, че две трети от средната европейска стойност могат да бъдат постигнати до 2025 г. по отношение на ръста на доходите в този контекст - което означава ръст от поне 5% от БВП годишно или 12-13% ръст на средната работна заплата на годишна база година ", каза той.

Димитров припомни, че дори в кризисната 2020 година ръстът на средната заплата е около 9,5%.

„Като се има предвид такъв ръст на средната работна заплата, можем да прогнозираме, че до 2025 г. тя може да надхвърли 2400 лв. И това е постижимо, въз основа на растежа на икономиката, която от своя страна трябва да усвои милиарди ресурси, за които политиците трябва да дадат много точни оценки.

Те трябва да кажат къде ще отидат тези 29 милиарда евро, до които България има достъп от тази година, и как ще гарантират тези проценти ", каза Димитров.

Около 800 000 души в България попадат в категорията на „работещите бедни”, от които около 500 000 работят за минимална заплата. Според председателя на КНСБ минималната заплата трябва да нарасне с около 17-18%, или с около 100-120 лева годишно.

„Страната, която ни изпреварва в класацията, тъй като сме на дъното, сега е Латвия, вече не е Румъния, защото там всички осигурителни вноски и данъци сега се плащат от служителя, работодателят е освободен от всички социални плащания, така че минималната заплата изглежда висока, но нетната сума е далеч по-ниска.

Латвия ни изпреварва с 430 евро минимална работна заплата, в България тя е 312 евро. Разликата е доста голяма и затова трябва да вървим напред с по-бързи темпове, достигайки заплатата от около 1200 лв. Според нас такава минимална заплата е постижима до 2025 г.", каза Димитров.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com