Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

148 години безсмъртие за Апостола на свободата

19 февруари 2021 12:36, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 418
Levsky

148 години от обесването на националния герой и идеолог Васил Левски се навършват тази година. Поради повишената заболеваемост, необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки и с цел недопускане на струпване на големи групи от хора, днес в Сливен не беше предвидено общоградско поклонение.

По инициатива на Община Сливен и Сливенска митрополия, в Катедрален храм „Св. Димитър“, беше отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола.

Цветя пред паметника на Васил Левски на площада, носещ неговото име поднесоха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и зам.-областният управител Камен Костов.

„Каквото и да се каже или напише за живота и делото на Апостола, ще бъде малко и бледо пред онова, което той ни завеща – великата идея за обединение, осъзнавайки че само целокупен, един народ може да постигне всичко, към което се стреми. Идея, актуална и днес. Само заедно, обединени, можем да излезем по-силни от всяка трудност и предизвикателства, които ни предстоят. Нека неговите подвиг и саможертва не са били напразни и нека ни служат като коректив, от който да се учим, да надграждаме постигнатото и да работим за нашия национален подем. Днес свеждаме глави в знак на почит пред делото на един от най-будните синове на България! Поклон!“, заяви по повод годишнината от гибелта на Дякона кметът Радев.

Представители на Община Сливен поднесоха цветя на морената с релефа на Апостола пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител”, както и на плочите и пред паметниците на негови сподвижници в града – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата, Таньо войвода, Панайот Хитов и др.

Представители на ППМГ „Добри Чинтулов” поднесоха цветя на плочата, изградена в памет на Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.

Снимки

LevskyLevskyLevskyLevskyLevskyHitovT.voivodaLevsky