Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бизнесът в България ще има дъх на въздух при пандемия, новата програма за помощ струва 78 млн. лева

23 февруари 2021 13:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 дни, брой четения: 84
Лъчезар Борисов

Българското правителство стартира нова мярка в подкрепа на бизнеса по време на криза. Той е на стойност над 78 милиона лева. От днес до 15 март малки фирми с годишен оборот над 500 000 лева през 2019 г. могат да кандидатстват за помощ. Другото изискване е бизнесът да има спад в оборота от поне 20% през 2020 г. в сравнение с предходната година. Най-голям дял от средствата ще бъдат разпределени за търговския сектор - 26 милиона лева. След това идват „преработващата индустрия“ с 16 милиона лева и „строителството“ - 8 милиона лева. Ще има пари за транспорт, хотелиери и ресторантьори.

Калин Иванов притежава 4 ресторанта. В момента обаче само един от тях работи по доставка на храна. Оборотът е намалял с 80% през последните месеци. Досега Калин е кандидатствал за всички програми за финансова помощ, той ще кандидатства и за тази.

"Всяка помощ е глътка въздух за индустрията. Естествено, тя не може да компенсира нормалната работа", коментира мъжът.

По новата мярка максималният размер, който малкият бизнес може да получи, е 50 000 лева. Средствата ще бъдат разпределени според спада на оборота и отчетените загуби.

"Ако разделим тези 78 милиона лева, може би помощта ще достигне над 1500 компании", каза икономическият министър Лъчезар Борисов.

Калин обаче се опасява, че парите отново ще отидат на нуждаещите се със закъснение.

„Имаме задължения, които са просрочени с месеци и ако трябва да изчакаме до юни, юли или август - това няма да е от голяма полза“, каза мъжът.

Калин вярва, че изискванията на мярката спират останалите в бранша. "Би било много по-добре да се определи лимитът на помощта от 300 000 лева и нагоре", каза той.

Одобрените кандидати ще могат да покрият оперативните разходи с новите средства. Според Министерството на икономиката по време на пандемията средствата за подпомагане, изплатени на бизнеса, възлизат на над 1,7 милиарда лева.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com