Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Последната граница: как ЕС подкрепя космическите програми

23 февруари 2021 14:08, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 76
Вижте нашата инфографика за повече факти

На 10 ноември 2020 г. Парламентът, Съветът и Комисията одобриха планове за създаване на космическата програма на ЕС за 2021-27 г. и Агенцията на Европейския съюз за космическата програма. Парламентът ще гласува космическата програма в размер на 14,8 милиарда евро през март 2021 г. IT Програмата обединява всички дейности, свързани с космическото пространство, и обхваща Галилео, Коперник и космическата осведоменост за ситуацията.

„Амбициозният бюджет наистина е ключът към успеха на космическата програма на ЕС", каза Масимилиано Салини, италиански член на групата на ЕНП. „Навигационната система и наблюдението на Земята подобряват ефективността на транспортните услуги, които ще донесат много ползи при глобално и европейско ниво. "

Един пример е „Галилео“, който предоставя оперативни услуги 24/7 на почти 1,3 милиарда потребители. „По-ефективното управление на трафика ще намали емисиите и ще се справи с проблема с изменението на климата, увеличеното използване на безпилотни летателни апарати ще подобри доставките и пощенските услуги, по-доброто проследяване на полетите ще намали отмяната на полетите и шума.“

Космическата технология е незаменима за редица важни услуги, от които европейците зависят, и тя може да изиграе решаваща роля за ефективно справяне с нови предизвикателства като климатичните промени, граничния контрол и да помогне да се запази безопасността на хората, живеещи в ЕС. Нито една държава от ЕС обаче няма капацитета да достигне само до звездите.

„Космическият сектор също е от основно значение за насърчаването на стратегическата автономия на ЕС и за насърчаване на конкурентоспособността на европейската индустрия“, каза Салини. „Това става от голямо значение в контекста, в който традиционните космически сили остават много активни и в същото време влизат нови играчи, които все повече оспорват конкурентоспособността на европейския космически сектор“.