Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите ще обсъдят правата на жените и върховенството на закона в Полша с комисар Дали и представители на гражданското общество

23 февруари 2021 14:19, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 80
Европейски парламент

В сряда евродепутатите ще обсъдят правата на жените и върховенството на закона в Полша с комисар Дали и представители на гражданското общество.

Изслушването се организира съвместно от комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и комисиите по правата на жените и равенството между половете. Той ще се съсредоточи върху въздействието на мерките и атаките върху сексуалното и репродуктивното здраве на жените в Полша, като правото на достъп до здравеопазване, правото на личен живот и правото на образование. В рамките на изслушването ще бъде разгледано и как различните общности все още са изправени пред дискриминация във връзка с влошеното положение на върховенството на закона.

В първата сесия евродепутатите ще обменят мнения с комисар по въпросите на равенството Хелена Дали. Втората част ще включва:

Wojciech HERMELIŃSKI, адвокат, бивш съдия на Конституционния съд, председател на Националната избирателна комисия от 2014 до 2019 г.,

Марта ЛЕМПАРТ, лидер на движението Полски жени в стачка, и

Дорота БОЕМСКА, председател на семейния съвет в Министерството на семейството и социалната политика в Полша.

 

Кога: сряда, 24 февруари 2021 г., 13.45 - 15.15

Където: Европейският парламент в Брюксел, сграда Йозеф Антал (стая 2Q2) и с дистанционно участие

 

Можете да следите изслушването на живо: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/libe-femm-joint-meeting_20210224-1345-COMMITTEE-LIBE-FEMM_vd Поради ограниченията на COVID-19, журналистите са силно препоръчани да го следват на линия.

 

Заден план

Процедурите по член 7, параграф 1 от ДЕС по отношение на върховенството на закона в Полша са в ход от предложението на Комисията през 2017 г. (подкрепено от Парламента през 2018 г.), с акцент върху опасенията относно независимостта и легитимността на Конституционния съд.

В своята резолюция относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция (ноември 2019 г.) членовете на ЕП потвърдиха, че „отричането на услугите за сексуално и репродуктивно здраве и права е форма на насилие над жени и момичета“, подчертавайки също така, че „ЕСПЧ е взел решение относно няколко пъти, че ограничителните закони за абортите и липсата на прилагане нарушават човешките права на жените ”. Планираното оттегляне на Полша от Истанбулската конвенция беше критикувано от председателите на LIBE и FEMM през юли 2020 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net