Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Спецсъдът разреши символично на Пламен Бобоков да пътува в чужбина

23 февруари 2021 16:45, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 дни, брой четения: 90
Пламен Бобоков

Спецализираният наказателен съд отказа да отмени забраната на бизнесмена Пламен Бобоков да напуска страната, но му разреши да пътува за конкретна необходимост, считано от 28 февруари. Същевременно разрешението не може да влезе в сила, тъй като подлежи на прокурорски протест пред Апелативния специализиран съд,

Поради това съдия Мариета Райкова, обявявайки определението си, сама го нарече символично. Тя разреши еднократно кратковременно пътуване на Бобоков до Украйна, свързано с бизнеса му, за периода от 28 февруари до 4 март.Според защитата то не може да бъде осъществено практически заради процесуалните срокове за протест или обжалване на решението.

 

Според съда международната търговска дейност на бизнесмена е мотив и за забрана, и за разрешение

Определението на съда прозвуча странно-противоречиво. "Наложената ограничиелна мярка - да напуска страната, е адекватна, съответства на тежестта на обвинението - участие в организирана престъпна група, и следва да остане", заяви съдия Райкова. Като мотив тя посочи междуародната търговска дейност на Бобоков, която имала връзка с обвинението и създавала риск от укриване. Но все пак разреши пътуване на Бобоков до Украйна от 28 февруари до 4 март. Като посочи пак международната търговска дейност на бизнесмена, но този път като мотив за разрешаване на пътуването.

"Нямам никакви намерения да се укривам", заяви Пламен Бобоков в съдебната зала в началого на заседанието. Подчерта още, че у нас има семейство с 3 деца, възрастни родители, както и дългогодишен бизнес, за които трябва да се грижи. Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас е собственик и управител на холдинга "Монбат", изнасящ производство в десетки страни, поиска да бъде отменена ограничителната му мярка, за да поддържа работните си контакти като провежда срещи с чуждесгранните си бизнес партньори.

Държавното обвинение, в лицето на прокурорите Брезашка и Шостак, определи забраната като необходима. Поради тежесттана обвинението отмяната водела до риск от укриване от правосъдието.

 

Защитата: Действията на прокуратурата са безконтролни, това е безмотивна репресия

Защитата - адвокат Ина Лулчева, която е внесла още в началото на февруари молбата за отмяна на забраната, заяви пред съда: "Ограничителните мерки се определят не от това какво смята прокуратурата за обвинението, което е повдигнала, а се определят от процесуалното поведение на обвиняемия". И подчерта, че той не е дал досега основание прокуратурата да смята, че ще се укрива от правосъдието. Тя цитира решение на Европейския съд, в което действията на прокурауратав аталогични случаи са определени като безконролни и определи настояването на остане забранатга като безмотивна агресия.

Пламен Бобоков има забрана за напускане на страната и по другото дело, по което е обвиняем със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов - за сжоваряне с цел изнасяне на държавни тайни. Внесена и жалба за отмяна и на тази мярка, но прокуратурата просто не се произнася, обясни адвокат Лулчева..

През май миналата година братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Неотдавна прокурагурага внесе обвинителния акт в спецсъд. През юли Бобоков получи второто обвинение - с Пламен Узунов. А третото обвинение е от Окръжната прокуратура в Русе за "притежание на нерегистрирани археологически ценности" - Това са стреличките, които не регисгрирал. По информация а "Дневник" експертната им оцена възлиза на 650 лн., заради които са наложени като обезпечения всички притежавани от бизнесмена недвижими имоти.

Източник: Дневник.бг
Снимка: Надежда Чипева, Капитал