Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев е част от Националния съвет за координация и наблюдение по проект „Европейска гаранция за детето“

11 март 2021 11:43, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 425
Kmet_Stefan Radev

Кметът Стефан Радев ще представлява Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в състава на новосформирания Национален съвет за координация и наблюдение по пилотен проект на Европейската комисия и УНИЦЕФ „Европейска гаранция за детето“.

„Управителният съвет издигна номинацията ми и за мен е чест да представлявам Националното сдружение на общините в България в съвета за координация по проект, който е свързан с подкрепа, закрила и грижа за децата и техните семейства“, каза кметът. Съветът ще отговаря за осигуряване на цялостното ръководство, координация и подкрепа за изпълнението на проекта. Участието на НСОРБ е по покана на Министерството на труда и социалната политика, което е водеща институция в изпълнението на проекта от името на правителството.

През месец октомври миналата година беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество за пилотно прилагане на „Гаранцията за детето“ – Фаза III от подготвителното действие на Европейската комисия, осъществяване с подкрепата на УНИЦЕФ. Страни по него са УНИЦЕФ България, Министерствата на труда и социалната политика, на здравеопазването, на образованието и науката, Министерски съвет и областните управители на областите Сливен, Стара Загора и Бургас.

Целта на „Гаранцията за детето“ е да бъдат подобрени условията на живот и разширяването на интегрирани услуги за деца с увреждания и деца, живеещи в семейства в уязвимо положение в България, чрез осигуряване на достъп до патронажни грижи, ранна детска интервенция, приобщаващо предучилищно образование и др. в трите области – Сливен, Бургас и Стара Загора. Продължителността на пилотния проект е 2 години. Целевите групи включват деца и техните семейства, представители на органите на националната, областната и общинска администрация, специалисти от сферите на здравеопазването, образованието, закрила на детето и социалното подпомагане, неправителствени организации, местни общности и др.

Във връзка с изпълнението на дейностите по проекта и предвид значимата роля на общините за предоставяне на подкрепа на деца и семейства в уязвимо положение, се предвижда създаването на Областен съвет за координация и наблюдение. Сред основните му дейности са включени предоставяне на форум за взаимодействие с общностите и участие на децата в изпълнението и наблюдението на проекта на областно равнище, както и формулиране на препоръки за постигане на устойчивост в дългосрочен план и за разширяване на мащаба на прилагане на иновативните модели в цялата страна.