Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев участва в първото заседание по проекта „Европейска гаранция за детето

31 март 2021 14:40, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 425
Zasedanie

Основните цели и работният план по проекта на Европейската комисия и УНИЦЕФ „Европейска гаранция за детето“ за 2021 година беше представен днес по време на първото заседание на Националния съвет за координация и наблюдение на проекта. В заседанието, което се проведе онлайн, участва кметът на община Сливен Стефан Радев, който представлява Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в националния съвет. Заседанието беше открито от Деница Сачева, министър на труда и социалната политика и Председател на Националния съвет за координация и наблюдение.

През ноември 2015 г. Европейският парламент прие резолюция, с която призова държавите членки на Европейския съюз и Европейската комисия да въведат гаранция за детето. Според нея всяко дете, живеещо в бедност, да има достъп до безплатно здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. Европейската комисия предприе подготвително действие от три етапа - проучване на осъществимостта, консултации със заинтересованите страни и пилотно прилагане на Гаранцията за детето на национално равнище.

За осъществяването на фаза три Комисията избра седем държави-членки, сред които и България, на които предоставя финансиране за изпълнението на пилотни проекти с подкрепата на УНИЦЕФ. В България проектът е насочен към децата с увреждания и затруднения в развитието и към децата от семейства в уязвимо положение, включително ромски деца от уязвими общности. Целта е да разшири достъпът и да подобри качеството на 4 вида услуги – патронажна грижа на семейства с малки деца, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието, качествено приобщаващо предучилищно образование и насочени към децата и семействата услуги за превенция и подкрепа с фокус върху децата от семейства в уязвимо положение. Пилотните дейности ще се изпълняват в 10 общини на територията на три области – Бургас, Сливен и Стара Загора и ще обхванат над 6,500 деца и родители и близо 600 специалисти от различни сектори.

31.03.2021 г.