Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 8 април отбелязваме Международният ден на ромите

08 април 2021 14:11, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 102
Честит празник!

Н8 април се отбелязва Международния ден на ромите. Този празник е създаден през 1990г.

Международният ден на ромите е създаден в чест на първия Световен конгрес на ромите на Международния ромски съюз. Това беше първата голяма международна среща на ромски представители, която се проведе на 7-12 април 1971 г. в Орпингтън близо до Лондон.

В първия Световен конгрес на ромите взеха участие 23 представители от девет държави (Норвегия, Франция, Чехословакия, Великобритания, Германия, Ирландия, Унгария, Югославия и Испания). По време на конгреса пет подкомисии разгледаха въпроси на социалните въпроси, военните престъпления, образованието и културата. Ромите приеха зелено-синьото знаме с червена чакра с шест спици като национална емблема на ромския народ, песента Gelem, Gelem беше приета за химн, а употребата на думата „Roma“ вместо „Gypsy“ също беше приета от мнозинството.

Международният ден на ромите се отбелязва не само от ромите, но и от тези, които се възхищават на уникалната им култура. На този ден в различни страни се провеждат различни концерти и фестивали, посветени на ромската култура.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com