Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Български експерти ще решат какво да правят с ваксината AstraZeneca

13 април 2021 10:59, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 седмици, брой четения: 117
Ваксина

Експертните съвети по имунология и инфекциозни болести имат срок до края на седмицата да дадат своите становища относно използването на ваксината AstraZeneca в България, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден брифинг в понеделник след среща с д-р Данчо Пенчев, директор на Софийския регионален регион Здравна инспекция.

Ангелов каза, че интересът към ваксината AstraZeneca е намалял, но от медицинска гледна точка ваксината е безопасна и ефективна. Българските здравни власти получиха писмо от португалското председателство на Съвета на ЕС, в което се казва, че употребата на ваксината трябва да бъде ограничена до хора над 60 години в целия ЕС.

Въпросът е какво да кажем на хората, които са направили първия си изстрел и какво да направят за онези, които искат да направят втория си изстрел на ваксината AstraZeneca, ако тя спре да се използва в България, каза здравният министър. "Ще обсъдим какво да кажем на тези хора. Ако няма интерес към ваксината AstraZeneca, дозите ще се съхраняват и ние ще решим какво да правим с тях, съгласно подписаните договори. Досега не сме унищожили нито една доза ваксина каквото и да е ", каза той.

Ангелов каза още, че ваксинационните центрове имат ваксини AstraZeneca и когато персоналът установи, че няма интерес към тях, центърът се затваря. Наличните ваксини Pfizer се използват предимно за хора в първите три приоритетни фази от плана за ваксинация.

Хората ще имат избор на ваксина в началото на май, каза Ангелов.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com